AKTUELNO

Deo srpskih građana, posebno oni koji još nisu iskoristili svoje godišnje odmore, još se nadaju da će im se ispuniti "najveća želja u 2020. godini", te da će Grci od 15. septembra ponovo otvoriti granice i za naše turiste!

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zaključno sa 9. septembrom, Srbija je imala 16,77 zaražženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosek za celu Evropu!

- Imamo situaciju da će dobar deo zemalja, samim tim što je brojka pala ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se možže očekivati - rekao je danas dr Predrag Kon i naglasio "da se takve odluke ne donose iz dana u dan, već nekoliko puta mesečno".

Podsetimo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji grčke vlasti su početkom jula zabranile ulazak našim građanima, i ta odluka je u nekoliko navrata produžavana, te je na snazi do 15. septembra.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Međutim, narednih dana predviđeno je da ponovo bude razmatrana, te nije nemoguće da Grčka u smiraj leta ponovo dozvoli ulazak srpskim turistima, naravno, uz obavezan PCR test. Ipak, ova odluka zavisiće od mnogo faktora, neke brojke nam idu na ruku, a druge ne.

Sa jedne strane, Srbija ima trenutno znatno manji broj zaraženih kovidom-19 nego većina evropskih zemalja, pa i sama Grčka, što bi uz odlične srpsko-grčke odnose moglo da utiče na pozitivnu odluku tamošnjih vlasti. Bez obzira što Evropska unija još nije dala "zeleno svetlo" za putnike iz Srbije.

Na drugoj strani, ne ide nam na ruku činjenica da se korona u Grčkoj razbuktava i da im zbog toga baš i ne trebaju hiljade i hiljade turista koji bi odmah pohrlili ka plažama u severnom delu zemlje, koji je uz Atinu, označen kao najrizičnija zona.

Uostalom, prehodnih dana su Holandija i Velika Britanija stavile pojedine delove Grčke, među kojima i Zakintos, na crvenu listu, sa preporukom da se tamo ne putuje.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

- Neka otvore i 1. oktobra, eto mene u Grčkoj. Biće kao u maju ili junu, nema problema, samo da se okupamo ovog leta - pooručuju Srbi sa jedne od mnogobrojnih Fejsbuk grupa psovećenih Grčkoj.

Ipak, čak i ako se otvore granice, srpski turisti će osim obaveznog PCR testiranja, imati potencijalni problem ukoliko se uvede obavezna samoizolacija po povratku sa letovanja.

- Nije nemoguće da se uvede obavezna samoizolacija za građane koji se vraćaju iz inostranstva - rekao je dr Kon.

#Grčka

#Srbija

#putovanje