AKTUELNO

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je da će ministarstvo u junu ove godine izaći sa kompletnim predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu.

- Izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu biće samo u pogledu ograničavanja prava da neko odmah može da stupi u kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji - kazao je on novinarima.

Nedimović je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta, dok su druge zemlje tu obavezu imale tek po ulasku u EU.

Prema njegovim rečima, u tom poslu, Srbija će koristiti iskustva Slovenije, Poljske, Letonije, Estonije, Bugarske i Rumunije, naglašavajući da je i iskustvo Mađarske dobro, ali da je ta zemlja menjala Ustav.

- Mi idemo na koncept gde će se morati imati prebivalište na prostoru Srbije određeni vremenski period i za fizička i za pravna lica, pa će se tek onda sticati uslov da oni postanu vlasnici poljoprivrednog zemljišta - rekao je Nedimović.

#Branislav Nedimović

#Zakon

'