AKTUELNO

Ne možemo da se oslonimo samo na kolektivni imunitet, reč je o ozbiljnoj bolesti, povećava se broj zaraženih koronavirusom i poštovanje mera je neophodno, rekao je dr Kon za TV Pink.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 5.746 ljudi, od tog broja je 122 bilo pozitivno. Preminule su 2 osobe.Na respiratoru su 24 pacijenta.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za Novo jutro TV Pink da je u ovom trenutku jako važno da se uspori širenje koronavirusa.

- Očigledno je da imamo povećanje broja zaraženih, u to su ušli Beograd, Kragujevac, kao i Valjevo, ali bitno je da u narednom periodu usporimo prenošenje. To je prirodan proces i samo od našeg ponašanja zavisi koliko ćemo da ga usporimo, a to može da traje 12 do 16 nedelja sa usporavanjem – rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Praktično, prema Konovim prognozoma, treći talas korona virusa trajaće do februara.

Foto: TV Pink Printscreen

On je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink dodao i da "ako postoji kolektivna svest, dok nemamo kolektivni imunitet, to može da pomogne i smanji prenošenje virusa."

Kako je objasnio usporavanjem obezbeđujemo ne samo zdravrstvenom sistemu da opstane, nego produžujemo život i obezbeđujemo da se preživi do dolaska vakcine koja treba da obezbedi kolektivni imunitet.

Godinama do kolektivnog imuniteta

- Ovo je previše ozbiljna bolest, ne možemo da čekamo da se kolektivni imunitet sam stvori, to bi trajalo nekoliko godina – istakao je dr Kon.

#Predrag Kon

#koronavirus