AKTUELNO

Srbija je danas prebacaila broj od 1.000 mrtvih od korona virusa od početka epidemije!

Zaključno sa izveštajem za prethodna 24 sata broj preminulih od kovida u Srbiji iznosi 1.009.

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji je potvrđen inače 6. marta kod jednog biznismena iz Bačke Topole. Vanredno stanje na teritoriji cele države proglašeno je 15. marta.

Prva žrtva potvrđena je 20. marta kad je u Кliničkom centru Vojvodine preminuo Radislav B. (59) iz Kikinde.

- Dobio je virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu - rekla je tada premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije.

Foto: Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Prva žrtva korone je inače bio policajac. Na poslednji ispraćaj na Mokrinjskom groblju Bata je otišao bez pozdrava najbliže porodice. Supruga i deca morali su da ostanu u karantinu.

Zbog velikog straha od širenja virusa svi prisutni nosili su zaštitne maske, a pogrebnici su bili i u zaštitnim odelima.

Virus ne staje

U poslednja 24 sata na korona virus testirano je 11.527 građana od kojih su 3.482 pozitivna. Preminulo je 20 obolelih dok se na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno nalaze 164 pacijenta.

Ukupno je do sada korona virusom zaraženo 84.568 osoba. Do sada je u Srbiji testirano 1.507.822 ljudi.

Najteža situacija je i dalje u Beogradu gde je 1.346 novozaraženih što je 39 odsto od ukupnog broja kovid pozitivnih slučajeva u prethodna 24 sata.

Slede Novi Sad (194), Kragujevac (137), Niš (135), Valjevo (70), Pančevo (68), Kraljevo (68), Zrenjanin (55), Vranje (52) i Kikinda (43). Ostali gradovi i opštine imaju manje od 40 novozaraženih.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nove mere od utorka

Danas je inače održana vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj su glavne teme bile nove mere u borbi protiv korona virusa.

- Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede koja mora da radi treću smenu. Ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5 narednog dana - rekla je Brnabić i dodala da će primena pooštrenih mera početi od utorka 17. novembra i da že trajati 15 dana.

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja i da se razmišlja o obaveznom nošenju maske na otvorenom.

- Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa zabranom kretanja, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada - rekla je Brnabić.

#Srbija

#koronavirus

#preminuli