AKTUELNO

Na meti hakera su sistemi od velikog značaja - poput zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija, železničkih stanica, tržnih centara, vladinih službi.

U noći između petka i subote više od 60 država, među kojima i Srbija, pogođeno je do sada najvećim hakerskim napadom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Ovaj računarski napad je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći "ransomware“ napad, zbog čega su neophodne mere predostrožnosti koje bi građani trebalo da preduzmu.

Kako se zaštititi?

1. Ne otvarati mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekujete ili koji su sumnjivi.

2. Linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama otvarajte samo ako ste potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu.

3. Redovno bezbedno kopirajte sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka "ransomwerom" uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budete žrtve ucena.

Foto: Pixabay.com

Sajber napadi širom sveta pogodili su više od 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, a stručnjaci su izdali upozorenje da je moguć novi napad. Prema njihovim procenama novi napad bi mogao biti nezaustavljiv.

Da li je sajber napad moguć i u Srbiji?

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila da Srbija nije trenutno ugrožena od sajber napada.

- Sistem Srbije u ovom trenutku nije ugrožen... Kada je u pitanju Republika Srbija trenutno opasnost ne postoji. Kada je u pitanju privreda, mi sa njima radimo, u Privrednoj komori Srbije smo imali obuke i razgovore i radimo na protokolu o bezbednosti - rekla je Matić, govoreći o globalnom sajber napadu koji se dogodio tokom vikenda u oko 150 zemalja

Matić je kazala da se napadi pre svega odnose na slabosti operativnog sistema Vindous, a da je najopasnije to što su na meti haker sistemi od velikog značaja, kao što su na meti napada u Velikoj Britaniji bile bolnice i zdravstveni kartoni pacijenata.

Virus se zove "ransomware" i šifrira sve podatke koje korisnik ima u računaru i traži između 300 i 600 dolara za vraćanje podataka.

Sajber napad u Kini

Više od 29.000 institucija širom Kine bile su žrtve sajber napada pomoću softvera "rensomver" (ransomware), javili su  kineski državni mediji. Agencija Sinhua je prenela da su 29.372 institucije do subote uveče bile na meti napada, kao i više stotina hiljada uređaja. Kineska novinska agencija navodi da su univerziteti i druge obrazovne ustanove među najteže pogođenim žrtvama sajber napada i da ih ima 4.341, što je oko 15 odsto zabeleženih napada. Dodaje se da su pogođene i železničke stanice, pošta, bolnice, poslovne zgrade, tržni centri i vladine službe. Japanske kompanije su prethodno saopštile da rade na prevazilaženju problema koje je uzrokovao globalni "rensomver" sajber napad.

#Napad

#Srbija

#haker

'