AKTUELNO

Prvi put na Institutu za kardiovaskulatorne bolesti „Dedinje“, korišćena je tokom interventne procedure na arterijama srca, pumpa za cirkulatornu podršku. Ekipa TV PINK, na čelu sa novinarkom Gordanom Uzelac donosi ekskluzivne snimke i utiske lekara, nakon ovog velikog uspeha.

Tim stručnjaka instituta Dedinje uz pomoć cirkulatorne potpore operisao je pacijenta teškog stanja, koji ovu intervenciju bez nje ne bi mogao da izdrži.Doktor Mihajlo Farkić kaže da je ova intervencija prošla dobro, i da su u toku intervencije zaključili da pacijent ne bi mogao da izdrži tako tešku i kompleksnu proceduru bez podrške pumpe, koju su, kako kaže, sada prvi put koristili.

Foto: TV Pink Printscreen

„Intervencija je prošla dobro, pacijent je stabilno, nije bilo loših trenutaka na sreću, i to pre svega zahvaljujući toj pumpi koja je sve vreme davala podršku cirkulaciji pacijenta“, rekao je dr Farkić.

Doktor Dragan Topić ističe da ova pumpa pre svega omogućava lekarima da imaju mir pri radu.

Foto: TV Pink Printscreen

„Pomaže nam da možemo da uradimo sve što smo planirali, a što bi bez nje bilo ograničeno, a operacija ne bi bila optimalna“, rekao je dr Topić.

Doktor Dragan Sagić kaže da je sistem jako jednostavan, da se prosto izvuče nakon intervencije, a može i duže da se ostavi ukoliko je to neophodno.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ona služi kao most, kako bi pacijent kao stabilan prešao u intenzivnu negu i kasnije kući“, rekao je Dr Sagić.

Primena ove pumpe planira se i u buduće i da uđe u rutinsku upotrebu.

Foto: TV Pink Printscreen

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje je u 2020. godini postigao istorijski maksimum u svim segmentima rada sa odrađenih 2500 operacija na otvorenom srcu i pripalo im je šampionsko mesto u Evropi Nema sumnje da će u ovoj godini, to šampionsko mesto i ostati.

#Institut Dedinje

#Operacija