AKTUELNO

Novi Zakon uvodi potpuno nove hitne mere, koje će pomoći da se nasilje kazni, ali i da se spreče novi slučajevi.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice počeće da se primenjuje od 1. juna i poslaće jasnu poruku da se nasilje sankcioniše. Zakon, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Koordinatorka Sigurnih kuća Vesna Stanojević je izjavila je da se nada da će se novi zakon primenjivati adekvatno, jer ako se on ne primenjuje, nije važno ni kakav je.

Foto: TV Pink

- Bitno je da svako obavlja svoj posao kako treba, a da nasilnici shvate da neće više moći da čine nasilje - rekla je Stanojević za TV Pink.

Nataša Andonovski, specijalni pedagog, smatra da zloupotreba uvek može da bude, te da smatra da je period obuke vrlo kratak.

- Trebalo bi da policijski službenici idu sa nama i uče od nas, ipak smo mi pet godina obučavani za ovakve poslove - rekla je Andonovski.

Ona je istakla da je nasilje zabranjeno i da za njega ne postoji opravdanje.

Foto: TV Pink

Stanojević je dodala da prema novom zakonu nasilnik može biti iseljen iz kuće ili stana i da će mu istovremeno biti izrečena zabrana prilaska, što je ključno i što će smanjiti broj žena koje se javljaju u Sigurnu kuću.

- To ne znači da će se pojedinačne situacije rešiti, problemi mogu da se nastave, ali smo ubeđeni da će slučajeva nasilja u porodici biti značajno manje - rekla je Stanojević.

#Hapšenje

#Nasilje

#Policija

#Porodično nasilje

#Vesna Stanojević

'