AKTUELNO

Dve sjajne vesti o uslovima ulaska u dve, možda i najomiljenije tursitičke destinacije građana Srbije objavljene su juče - Grčka bi 14. maja trebalo da otvori svoje granice za turiste, dok će se u Tursku, ako je suditi po rečima odlazećeg ambasadora Turske u Srbiji Tandžua Bilgiča, iz Srbije putovati bez PCR (pi-si-ar) testa.

Bez obzira na posebne najave, nema dileme da će čitava situacija sa putovanjima na koncu zavisiti od dve stvari - epidemiološke situacije u zemljama i procesa vakcinacije. U tom smislu, u narednim mesecima sa pažnjom će se pratiti i stav zemalja Evropske unije po pitanju kovid pasoša i generalnih uslova putovanja, ali najave koje se poslednjih dana nižu govore u prilog tome da će zemlje koje zavise od turizma i turističke industrije težiti da ne žrtvuju još jednu turističku sezonu.

Saznajte kako sada stoje stvari u tradicionalnim srpskim letovalištima, šta putnici mogu da očekuju i na šta treba da se pripreme pri planiraju letovanja.

Grčka

Najavljeno je da će turisti u Grčku moći da uđu od maja meseca. Kako se očekuje prema aktulenim najavama, srpski državljani će moći da uđu u Grčku uz sertifikat o vakcinaciji ili negativan test.

Iako nije istaknuto koje će vakcine biti odobrene, budući da kineske i ruske vakcine i dalje nisu priznate u zemljama EU, činjenica da ih pojedine članice već nabavljaju, ali i nespremnost turističkih zemalja da se odrektnu turista iz ove dve zemlje, sugerišu da bi na kraju, ipak, svi vakcinisani, bez obzira na cepivo, mogli da imaju zeleno svetlo. Ipak, zvanična odluka o tome do sada nije nigde objavljena.

Foto: Pexels

Prema rečima ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa, svi turisti će morati da urade test, ali za razliku od prošle godine, koristiće se brzi testovi. Takođe je dodao da će svi problemi koji budu izazvani virusom (npr. hospitalizacija turista) biti rešeni o trošku Grčke i napomenuo da će sva pravila koja važe za građane Grčke važiti i za turiste.

Grčka je donela detaljan plan prema kome će se otvarati od kraja ovog meseca i on, za sada, izgleda ovako:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

14. maj: Otvaranje turizma.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom

Inače, prošle godine je srpskim turistima bilo izuzetno teško dokopati se grčkog mora. Naime, Grčka je tokom većeg dela sezone bila potpuno zatvorena za naše tursite zbog epidemiološke situacije u Srbiji. U krtakom periodu, početkom leta, bilo je međutim mogući ući u Grčku uz negativan PCR test.

Turska

Od decembra 2020, Turska je uvela kao uslov za ulazak u zemlju obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata, i to čak i za decu stariju od šest godina. Ipak, pošto je turizam važna privredna grana u Turskoj, Turska je počela ambiciozan program vakcinacije ne bi li stanje normalizovala i spasla turističku sezonu 2021. godine.Prošle godine se u Tursku iz Srbije ulazilo bezuslovno, ali je vlada Turske donela određene mere kojima su osiguravali bezbednost. Temperature su se merile po hotelima, postavljene su termalne kamere, svakog dana su se dezinfikovale sobe i celi hoteli. Na plažama su ležaljke bile odvojene 1,5 m.

Turska će, po svemu sudeći i ove godine biti otvorena za sprske Turiste.

Odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič izjavio je juče da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju u Tursku bez pi-si-ar testa.

- Naš cilj je da ove godine ugostimo što više turista. Više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti zavšrena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku - rekao je Bilgič.

Crna Gora

Foto: Pixabay.com

Državljani Srbije od 12. januara ove godine mogu da uđu u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.Vakcinacija protiv virusa korona u Crnoj Gori je počela 20. februara, a do sada je vakcinisano oko 0,4 odsto ukupnog stanovništva (oko 2.400 osoba).Prošle godine je ulazak u Crnu Goru bio moguć uz negativan pi-si-ar test.

Bugarska

Trenutno za ulazak na teritoriju Bugarske potreban je negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, a ova mera važi još od 28. jula prošle godine kada je ova država, posle nešto više od mesec dana, otvorila svoje granice za strane državljane.

Egipat

Egipat, kao jedna od najvećih svetskih turističkih destinacija, popularna je i među građanima Srbije. U toku prošle godine egipatska vlada je nekoliko puta menjala uslove prelaska preko granice.

Foto: Pixabay.com

Trenutno je putnicima potreban samo negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata dok deca manja od 7 godina ne moraju da se testiraju.Turistima je pribavljanje testa dodatno olakšano opcijom da se test radi na aerodromu po ceni od 30 dolara.

Tunis

Vrlo popularna turistička destinacija za građane Srbije je i Tunis. Turisti iz Srbije mogu da uđu u Tunis uz negativan pi-si-ar test. Ono što je specifično za Tunis, i što može mnoge da odvrati od letovanja u ovoj zemlji, je postupak u kom se putnici odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se boravi u karantinu nedelju dana.Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje, i ako rezultat ispadne negativan, karantin se obustavlja.

Hrvatska

Državljani Srbije koji se upute u Hrvatsku kako bi se osolili, moraju da pri ulasku prilože negativan pi-si-ar test. Postoji mogućnost i da se testiraju pri ulasku u zemlju, ali ih onda čeka obavezna samoizolacija.

Granica sa Hrvatskom je za građane Srbije otvorena 01. jula prošle godine, uz negativan pi-si-ar test ili obavezan dvonedeljni karantin.

Kovid pasoši i druge dileme

Čitav problem oko letovanja ove godine dodatno komplikuje nekoliko faktora. Sa jedne strane, kako nas prošlogodišnje iskustvo uči, za odlazak na letovanje važnu ulogu igraće epidemiološka situacija. Teško je zamisliti da će zemlje otvoriti svoja vrata turistima iz država u kojima korona divlja i koje beleže po više hiljada, pa i desetina hiljada zaraženih dnevno, S druge strane, činjenica je i da su zemlje koje dominantno zavise od turizma je pod pritiskom očuvanja turističke sezone. Takođe, važan momenat odigraće i vakcinacija, koja je svakako korak u pravom smeru kada je reč ne samo o očuvanju zdravlja ili postizanju kolektivnog imuniteta, već i relaksaciji uslova putovanja. I EU je toga svesna, pa je nakon samita evropskih lidera krajem februara doneta odluka o uvođenju digitalnih sertifikata (tzv. kovid pasoša) kako bi se regulisao promet robe i ljudi unutar Unije. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tom prilikom naglasila da će na zemljama članicama da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Najavu o kreiranju kovid pasoša Srbija nije dočekala nespremna. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da Srbija ispunjava sve tehničke preduslove za izdavanje te vrste sertifikata. Na samom samitu nisu pominjane vakcine koje još uvek nisu odobrene u EU, ali ponašanje nekih članica EU sugeriše da će biti odobrene kad tad. Nakon Mađarske koja uveliko sprovodi vakcinaciju i ruskim i kineskim vakcinama, Slovačka je početkom marta nabavila 200.000 doza “Sputnjika V”. Pored njih, češki premijer Andrej Babiš je objavio da će odluku o nabavci ruske vakcine doneti i nacionalne institucije. Slično je i sa Poljskom, koja najavljuje nabavku kineske vakcine, i Hrvatske, gde mediji pišu da će tamošnja vlada doneti odluku o nabavci "Sputnjika V". Na tu temu su razgovarali i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ruski predsednik Vladimir Putin, koji su najavili da će ove dve države zajedno, u Austriji, proizvoditi rusku vakcinu. Sve ovo nagoveštava da bi i Evropska Unija uskoro mogla da odobri vakcine sa Istoka. To bi značilo da će građani Srbije koji su se vakcinisali moći da putuju u zemlje EU nezavisno od vakcine koju su odabrali.

Seničić: Teško da će se EU odreći kineskih i ruskih turista

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), očekuje da će EU uskoro priznati ruske i kineske vakcine.

- Svake godine više do 100 miliona kineskih turista poseti Evropu, pogotovo Francusku, Italiju i Španiju. Kineski turisti su veoma zahvalni jer su vansezonski gosti, a i dobri potrošači pošto troše u proseku dva do tri puta više od evropskih. I ruski turisti spadaju u najveće potrošače među turistima, i to na najluksuznijim lokacijama. Prosto, ne bi bilo ekonomski opravdano da se drugu godinu zaredom EU odrekne tolikog profita, dodaje Senčić.

#Putovanja