AKTUELNO

Juče je iz Brisela stigla informacija da će takozvani "kovid-pasoši", odnosno sertifikati o vakcinaciji protiv koronavirusa koji će se koristiti za slobodno kretanje unutar Evropske unije, važiti samo za vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove (EMA). Narodni poslanik Vladimir Marinković i novinar Darko Zlojutro gostovali su ovog jutra na TV Pink i komentarisali ovu temu.

Ova vest bila je veliki šok za zemlje koje su, poput Srbije, za imunizaciju stanovništva koriste cepivo Sputnjik V ruskog Instituta "Gamelaja" i vakcinu kineske farmaceutske kompanije Sinofarm.

Foto: TV Pink Printscreen

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson. Gosti TV Pink kažu kako su ovim potezom uništeni svi postulati na kojima počiva EU.

Foto: TV Pink Printscreen

Pokazuje se tokom kovid krize da ti principi na kojima je EU, ne funkcionišu i da prvenstveno zemlje koje su članice ne koordiniraju. Svi ti principi na kojima počiva EU, posebno slobodan protok robe, ljudi i sve ono za šta se oni zalažu, dovode se u pitanje. Kao što je juče rekao predsednik Vučić, to će možda biti prilika za razvoj Srbije. Ja znam da bi Evropa iz političkih razloga želela da uslovi Kinu i Rusiju, ali turizam, investicije, saradnja... Da se svega toga odreknete, jer vam se ne sviđa što Kina pravi vakcine? To neće uticati dobro za članice EU, ali je to za nas dobro, kada je reč o saradnji s Kinom - rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Svi postulati EU na kojima su oni nastali su pali tokom kovid krize. Setimo se Italije, kada su Rusi bili dobri, Kinezi braća, a evo kada imamo problem s vakcinama. Ovo više gledam kao pokušaj reketa, možda proizvođači treba da plate nekome iz Brisela, pa će vakcina iz Kine biti najbolja - priča Zlojutro.

Foto: TV Pink Printscreen

Više o svemu pogledajte u nastavku:

Autor: S. K.