AKTUELNO

U Srbiji su koronavirusom, prema poslednjim informacijama, u poslednja 24 sata zaražene još 4,092 osobe, dok je preminulo još 24 ljudi.

U toku je još jedan vikend pooštrenih mera, a o trenutnom stanju s virusom, o tome kako razlikovati simptome kovida od alergije i koliko kovid može da ošteti mozak pričali su za TV Pink doktori Vladimir Sinicki i Velibor Jović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja mislim da se koronavirus najviše širi sada preko dece, zapravo, jer je najlakše se tako zaraziti. S decom se ljubimo, grlimo, volimo... Korona žurke nisu primerene u ovom periodu i treba se čuvati kontakata. Postoji drugi problem, ljudi koji su se vakcinisali, smatraju da su posle prve vakcine bezbedni, a zapravo imunitet se razvija tri do četiri nedelje posle revakcine. Pacijenti nisu zaštićeni odmah posle prve vakcine i mora da se čuvaju - priča Sinicki.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi smo primetili da je dobar deo stanovništa, koji je preležao kovid, sada opušten. Ove žurke su frapantna neodgovornost. Ispitivanja su u toku i već je pokazano da postoji jedan povišen rizik kod kovid pozitivnih pacijenata, da dobiju moždani udar. Ono što nikako ne smemo da izgubimo iz vida su ne kovid bolesnici. Dovoljno je da neko ko ima ozbiljne bolesti, da nije mogao da dođe do svog lekara, on je u povećanom riziku da dobije moždani udar - rekao je Jović.

Foto: TV Pink Printscreen

Osnovna razlika između alergije i koronavirusa je povišena temperatura i upala pluća koja se javlja. Kod alergija možemo da imamo crvenilo, otok kože, otok lica, svrab, peckanje očiju, promuklost, kašaj, otežano disanje... - dodaje Sinicki.

Više o svemu pogledajte u nastavku:

Autor: S. K.