AKTUELNO

Srbija i Hrvatska mogu da se vode kao pandami u vojnoj opremnjenosti i naoružanju, kada je region u pitanju, rekao je za Novo jutro TV PINK vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

Radulović je rekao da ne smatra da u naoružanju postoji neka trka, već da je po sredi sila prilika, i dodaje da Srbija, kada je region u pitanju ne može da se meri sa Rumunijom i Grčkom.

“Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, mi i Hrvatska smo tu negde pandam. Oni u poslednje vreme ulaze u ozbiljnu priču protiv-oklopne borbe. Hrvati se sada, i tu nam beže, imaju tri različita tipa protiv-oklopnih raketa”, rekao je Radulović.

Kako kaže, ono što je manjkavost kod Hrvata, jeste što nemaju dovoljan broj gusenica, kao ni avijaciju.

„Ostaje da vidimo kako će se oni kompetirati, a smatram da neće pre 2023. godine. Kod njih postoje sporenja oko toga koja će to eskadrila biti. Zbog geografskog prostora koji zauzima Hrvatska, imaju problem da adekvatno odgovore na probleme koji bi se hipotetički mogli dogoditi“, rekao je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Đorđe Aničić, potpukovnik RVO i PVO je, komentarišući listu i poziciju Srbije, rekao da još nisu otkriveni svi detalji ugovora koji je potpisan sa Ruskom Federacijom, Kinezima...

„Pitanje je kada se zaokruže ti procesi, kakav će onda biti odnos snaga u regionu“, rekao je Aničić.Kako kaže, ako bi zaratili sa bilo kim u regionu, broj aviona je više nego dovoljan, i dodaje da ako bi se sukobili sa NATO paktom, onda, dodaje, ne bi bilo dovoljno.

Foto: TV Pink Printscreen

Milomir Miladinović, general potpukovnik, rekao je da kada je u pitanju tehnički factor, činjenica je da imamo dovoljno dobrih sredstava, sa mogućnošću da se i poveća broj.

“Smatram da vojska pored organizovanosti mora biti i brojna, što u ovom trenutku nismo, pa želim da agitujem na služenje vojnog roka. Za procenu jačine jedne vojske, bitan je voljni faktor”, rekao je Miladinović.

#Vlade Radulović