AKTUELNO

Srbija na petom mestu u Evropi kada je u pitanju obolevanje od karcinoma grlića materice, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK dr Radomir Ančić, specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK „Narodni front“

Dr Ančić je rekao da ova situacija sa koronavirusom traje predugo, ali da je situacija u „Narodnom frontu“ stabilna.

„Mi smo se planski prilagodili ovoj situaciji i od samog starta smo napravili deo klinike koji tretira pacijente koji imaju kovid infekciju. Takođe, imamo i kovid porodilište i deo gde se leče pacijentkinje koje treba da imaju hitnu operaciju, a zaražene su koronom“, rekao je dr Ančić.

Kako kaže, kao tercijalna klinika imaju veliki broj pacijenata iz unutrašnjosti, ali i iz regiona.

RAK GLIĆA MATERICE

Rak grlića materice po učestalosti je na drugom mestu u Evropi, odmah iza karcinoma dojki i najčešće obuhvata populaciju žena od 35 do 50 godina života. Svake godine se registruje oko 33 hiljade novoobolelih i 15 hiljada smrtnih ishoda

„Ove godine imali smo rekord od preko 8 hiljada porođaja, ali takođe imamo i veliki broj slučaja sa uznapredovalim karcinomom. Za ovo vreme dok je trajala korona, sistem je bio fokusiran na to, pa je prevencija bila u drugom planu“, rekao je dr Ančić.

Istakao je da je Srbija na petom mestu u Evropi kada je u pitanju obolevanje od karcinoma grlića materice.

Dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva i dermatohirurgije, rekao je, da je u poslednjih par godina imao više pacijenata mlađih od 35 godina, kao i da je najmlađa bila devojčica sa mikroinvazivnim kancerom grlića od svega 17 i po godina.

„U poslednjih godinu dana, imao sam 15 karcinoma gde su bile pacijentkinje između 28 i 33 godine sa početnim karcinomom“, rekao je dr Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kod nas se više dijagnostikuje i svaka žena može da uradi kolposkopski prelged, što u svetu nije toliko ni dostupno niti jeftinu, pa, dodaje, to je još jedan od razloga tako velikog broja i visoke statistike.

Dr Ančić je rekao da je HPV jedan od osnovnih činilaca za dobijanje karcinoma grlića materice.

„Što je žena ranije ušla u odnose, osetljivija je na sve agense, pa i na ovaj virus, što do 20 godine može da dovede do teških displazija na grliću“, rekao je dr Ančić.

#Dr Igor Jeremić

#Dr Radomir Ančić