AKTUELNO

Čak 80 odsto zaraženih koronavirusom u Srbiji inficirano je vrlo zaraznim britanskim sojem, tvrde u kriznom štabu za borbu protiv kovida.

Međutim, Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo kaže za Kurir da je dobra stvar to što sve vakcine, koje su nam dostupne, štite i od britasnkog, brazilskog i južnoafričkog soja.

Sve vakcine štite, ali sa nešto manjom efikasnošću. Kod britanskog soja je najmanje umanjenje efikasnosti i to za samo par procenata, pri čemu je kineska najotpornija na ove mutacije. U zemljama, gde se primenjivala kineska vakcina došlo se do zaključka da su oni, koji su njom vakcinisani, ređe obolevali i imali blažu sliku - kaže Šekler i dodaje da kineska vakcina pored jedne vrste antitela, na kojoj se baziraju sve druge vakcine, proizvodi još tri vrste antitela.

Inače, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je juče nakon sednice kriznog štaba da nije zadovoljan pooštravanjem mera samo za ovu nedelju, naročito što je kod 80 odsto zaraženih građana potvrđen britanski soj.

Niko od nas iz kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mera samo za ovu nedelju, ali ovakav kompromis je poslednja moguća mera da se izborimo s koronom. Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera - rekao je Tiodorović.