AKTUELNO

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da 17 godina niko nije odgovarao za martovski pogrom u kome su nevini stradali samo zato što su bili Srbi.

"Nijedne krivične prijave nema niti presude za 60.000 Albanaca koji su krenuli da zauvek proteraju srpski narod sa prostora Kosova i Metohije. Moramo da pamtimo 17. mart zato što je taj dan već odavno prisjedinjen kolektivnom sećanju svog našeg mučeničkog stradanja od Jadovna, Jasenovca do stradanja u NATO agresiji", rekao je Petković nakon parastosa i polaganja venaca na spomenik posvećen stradalima u Gračanici, prenosi Kosovo online.

On je rekao da je ponosan što se danas obeležavaju datumi stradanja srpskog naroda - i Oluja i pogrom i NATO bombardovanje.

"Obeležavamo sve one dane i događaje i ne stidimo se naših žrtava da kažemo da su stradali od ruke bezumnika samo zato što su bili Srbi. Zato je važna opomena predsednika Republike Srbije koji jasno rekao svom narodu da se više nikada pogrom i Oluja neće desiti. Danas imamo snažnu državu Srbiju koja stoji uz svoj narod i koja se bori za svoj narod", rekao je on.

Foto: Kacelarija za KiM

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ukazao je na značaj ovakvih okupljanja u mestima gde su stradali Srbi.

"Insistiraćemo da i oni koji su organizovali i počinili zločine i oni koji nisu nikoga procesuirali za zločine koji su se desili, ali i prema onima koji su morali to da spreče nisu to uradili, da će nas glas uvek biti jak i glasan, gde god budemo bili o tome ćemo govoriti", kazao je Odalović.

Na akademiji govorili su gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, poslanica u Skupštini Srbije Ivana Popopvić i Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, a prisustvovali su sveštenici eparhije Raško prizrenske, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija i članovi porodica stradalih Srba tokom nasilja.

Foto: Kacelarija za KiM

#17 godina

#Kim

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#Pogrom