AKTUELNO

Dok su se u Briselu kovali planovi za uvođenje digitalnih sertifikata koji bi omogućili vakcinisanim ljudima da slobodno putuju unutar bloka, mnoge zemlje, među kojima je i Grčka, uveliko su radile na sopstvenim "kovid-pasošima".

Grčka je čvrsto rešena da na proleće otvori turizam za strane posetioce, bez obzira na spor tempo Evropske komisije i objavu da će "kovid-pasoši" važiti samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji. Tako u aprilu započinje pilot fazu letova koji dovode putnike iz nekih evropskih zemalja, Izraela i Velike Britanije.

Od sredine maja na listu onih kojima neće biti potreban karantin po dolasku u Grčku biće dodato još zemalja. Umesto toga, biće im potreban sertifikat o primljenoj vakcini, o prisustvu antitela nakon preležanog kovida-19 ili negativan test na korona virus.

Grčko Ministarstvo turizma potpisalo je sporazum o "zelenim sertifikatima“ sa Izraelom i radi na sličnim bilateralnim sporazumima sa još 10 zemalja - Velikom Britanijom, Amerikom, Кanadom, Australijom, Srbijom, Rusijom, Ukrajinom, Кinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

- Plan je da omogući i vakcinisanim i nevakcinisanim osobama sa negativnim testovima da putuju u Grčku, a svi podležu nasumičnom testiranju po dolasku - rekao je Hari Teoharis, grčki ministar turizma, a prenosi "Juronjuz".

Dodao je da će svi koji se bave turizmom biće vakcinisani.

- Istovremeno će ljudi za koje se utvrdi da su pozitivni biti izolovani u hotelskim u karantinima. Osim toga, primenjivaće se uobičajena pravila i osmeh je obavezan - kazao je Teoharis.

Grčka se nada da će EU usvojiti "kovid-pasoše“ kako bi omogućila slobodna putovanja svima koji su primili vakcinu, što je danas i potvrđeno na sastanku Evropske komisije. Da se to nije desilo, zemlja bi nastavila samostalno da prima vakcinisane turiste, čak i one koji su primili rusku ili kinesku vakcinu.

Teoharis je objasnio da mu je "veoma drago što je grčki predlog o zelenim sertifikatima Evropska komisija usvojila" i da se nada "brzoj rezoluciji ove inicijative", kao i da će se osigurati da i pravna i tehnička strana budu dovoljno brze da spasu leto.

- Ako ne, Grčka će morati da usvoji svoja pravila i naravno prizna sertifikat svake evropske države - zaključio je Teoharis.

U međuvremenu, sa svojim novim sloganom "Sve što želite je Grčka“, oni koji rade u turističkoj industriji kažu da su potpuno spremni za posebne zahteve koje nameće pandemija.

Hoteli, koji svoja vrata otvaraju u maju, poštuju stroge higijenske protokole koji su primenjivani i prošle godine. Do tada će započeti vakcinacija 300.000 zaposlenih u turističkom sektoru i ažuriranje zdravstvenih protokoli za hotele.

- Grčki hotelijeri su 2020. dokazali da mogu efikasno da primene zdravstvene protokole. Strogo smo se pridržavali svih pravila. Dakle, u hotelima je otkrivena samo nekolicina slučajeva korona virusa. Potražnja za Grčkom je vrlo velika, iako još uvek nisu napravljene rezervacije - rekao je Grigoris Tasios, predsednik grčkih hotelijera.

Grčka se nada da će povratiti najmanje polovinu svog turističkog prometa koji je imala pre pandemije kako bi pomogla teško ranjenoj ekonomiji.

"Kovid-pasoši" i u Austriji

Iz Evropske komisije najavljuju da će sertifikati o vakcinaciji biti odobreni do 1. juna, ali Austrija je ubrzala proces - tamnošnja vlada želi da "kovid-pasoši" zažive do aprila.Narednih dana biće rađeno na pravnom okviru za primenu projekta pod radnim nazivom "zeleni pasoš", odlučeno je na današnjoj sednici vlade. Taj pasoš treba da omogući slobodu putovanja.

#Putovanja