AKTUELNO

Trenutno imamo porast težih kliničkih slika, gde često od blaže stignemo do teže u kratkom vremenskom periodu, rekao je za TV VESTI prof. dr Milika Ašanin, VD direktora Kliničkog centra Srbije.

Dr Ašanin je rekao da situacija nije dobra, da je ozbiljna i da su bolnice pretrpane pacijentima bolesnih od korone.

"U KC Srbije postoje dve kovid bolnice. Proteklih dana su nam prepunjeni kapacijeti i imamo ogroman broj pacijenata na trijažnom delu, dnevno oko 250 do 300 pacijenata, sa otprilike 15, 17 prijema dnevno", rekao je dr Ašanin.

Foto: Tv Vesti

Kako kaže, u jednom momentu pre sedam do deset dana bolnica u Batajnici imala je oko 90 prijema na dan.

"Poslednjih dana prima oko 70, 75 prijema. U danu za nama je oko 50. U principu od svih zaraženih oko 80 njih imaju blagu kliničku sliku i mogu se lečiti kod kuće. Oko 20 njih moraju da se hospitalizuju, dok oko 5 posto njih moraju na intenzivnu negu", rekao je dr Ašanin.

Kako kaže, trenutno imamo teže kliničke slike, gde često od blaže stignemo do teže u kratkom vremenskom periodu.

Foto: Tv Vesti

Dr Saša Milićević, pedijatar, rekao je da, kada je počela pandemija smatralo se da deca ne mogu da imaju teže kliničke oblike, ali sada su više zaražena i pojavljuju se neki teži oblici, iako,dodaje, nisu mnogo teška stanja.

"I dalje jedan veliki broj pacijenata je asimptomatski. Broj zaražene dece je povećan, ali su oni i dalje pošteđeni nekih težih kliničkih oblika, ali i imaju manje posledice", rekao je dr Milićević.

Foto: Tv Vesti

Kako kaže, deca u vrtićima još uvek nisu toliko zaražena, dok je povećan broj zaraze u pubertetskom i predpubertetskom uzrastu.

"Na sreću smrtnost nije povećana, čak ni broj dece na intenzivnoj nezi nije značajno porastao", rekao je dr Milićević.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Milika Ašanin

#dr Saša Milićević