AKTUELNO

Prolazi se kroz naseljena mesta, a put nije najbolji.

Državljani Srbije koji ulaze u Srbiju samo još pri ulasku iz Rumunije i Hrvatske moraju da imaju negativan PCR test ili im se piše desetodnevni karantin koji mogu da prekinu negativnim testom.

Zato mnogi biraju alternativni put, 3-4 sata duži, ali za brojniju porodicu jeftiniji i nekoliko stotina evra. Jedna opcija je preko Mađarske i Horgoša. Druga je preko Bosne.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Preko prelaza Batrovci/Bajakovo obično ulazi najveći broj naših ljudi koji žive i rade u zapadnoj Evropi. Ipak, kako na tom prelazu ne mogu u Srbiju bez PCR testa, mnogi skreću u Županji.

Zatim voze nekih 40-ak kilometara do granice sa Bosnom. Izlazak iz Hrvatske, prvi prelazak preko Save i ulazak u Brčko.

Tu granični policajci ne traže negativan test, ali traže srpsku ličnu kartu ili pasoš. Upozoravaju da tranzitni putnici za Srbiju nemaju pravo da staju u njihovoj zemlji.

Iz Brčkog se onda vozi prema Bijeljini, i dalje prema prelazima Rača ili Pavlovića most. Put je većinom magistralni, ne baš najbolji.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Prolazi se kroz naseljena mesta i sporije se vozi. Još jednom se prelazi Sava. Izlazi se iz Bosne i Hercegovine i ulazi u Srbiju.

Na Rači je dovoljna srpska lična karta, za test niko ne pita. Dva i po sata po skretanju sa auto-puta, ali sa 93 evra uštede, koliko košta test u Sloveniji, ulazi se u Srbiju.

Za povratak će onome ko ovako uđe u zemlju biti dovoljna potvrda da je preležao kovid u poslednjih šest meseci, ili dokaz o vakcinaciji.

#Granica

#PCR test