AKTUELNO

Evropa je propustila šansu da zaustavi treći talas epidemije korona virusa pre nego što se sve otrglo kontroli. Sada plaća visoku cenu namećući stroge blokade širom kontinenta.

Od petaka u ponoć uvedene su nove restrikcije u 16 regiona Francuske, uključujući one u kojima se nalaze Pariz i Nica. Nekoliko sati ranije, stanovnici su u velikom broju napustili francusku prestonicu i uputili se u područja sa lakšim ograničenjima, poput Bretanje, jugozapadne obale Atlantika i Liona na jugoistoku. Predsednik Emanuel Makron odbio je da ponovo uvede blokadu na nacionalnom nivou uprkos rastu broja slučajeva kovida-19.

Veći deo Italije, uključujući gradove Rim i Milano, od ponedeljka je u totalnom lokdaunu, dok je odlučeno da u Španiji, u svim delovima zemlje osim Madrida, budu ograničena putovanja tokom predstojećih uskršnjih praznika. Nemačka prestonica takođe je stopirala planirano popuštanje otvaranja zemlje, zbog porasta broja novoobolelih.Kritičari kažu da su nove restrikcije uvedene prekasno i da je srž evropskih problema u želji političara da počnu da ublažavaju mere, piše CNN.

- Drugi talas još nije bio završen, protivepidemijske mere su prebrzo ublažene, a cilj je bio dozvoliti ljudima da idu u šoping za Božić - smatra francuska epidemiološkinja Ketrin Hil.

Ona dodaje da je stepen infekcije i dalje na visokom nivou.

- Broj pacijenata u intenzivnim negama svakodnevno raste, a epidemiološka situacija je sada kritična u nekoliko delova države uključujući i Pariz.

Znatno zaraznija varijanta korona virusa, poznatija kao britanski soj, čini se da je zajednički krivac za haos. Novi preliminarni podaci objavljeni u medicinskom časopisu Britiš medikal žurnal pokazuju da bi soj, otkriven 2020. godine u Velikoj Britaniji, mogao da bude i smrtonosniji.Alesandro Grimaldi, načelnik klinike za zarazne bolesti Salvatore u italijanskom gradu Lakvila, kaže da je nova zaraznija varijanta virusa "promenila igru" dodajući da "protivepidemijske mere neizbežno moraju biti pooštrene".

SZO upozorila pre dva meseca

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na novu pretnju pre skoro dva meseca kada je postalo jasno da se britanski soj proširio na veći deo Starog kontinenta.

- Onog momenta kada ovaj soj postane dominantan, to će uticati na epidemijsku krivu u celini i dovesti do potrebe za restriktivnijim pristupom javnom zdravlju i socijalnim merama, koje će morati da budu na snazi sve dok se transmisija virusa ne smanji - rekla je tada Ketrin Smolvud, službenica za vanredne situacije SZO Evropa.

Upravo to se sada dešava. Nemački Centar za kontrolu zaraznih bolesti objavio je 10. marta da je britanski soj postao dominantan u Nemačkoj. Prema mišljenju stručnjaka iz oblasti zdravstva, nova varijanta virusa je odgovorna i za porast broja novih slučajeva kovida u Francuskoj i Italiji. U Španiji ovaj soj, prvi put potvrđen u Kentu, trenutno hara u devet od 19 regiona.

Dominacija britanskog soja u Americi

Pogoršanje epidemiološke situacije u Evropi trebalo bi da bude svojevrsno upozorenje i za Sjedinjenje Američke Države budući da je i tamo identifikovana ova mutacija koja brzo počinje da se širi. Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) upozorava da bi britanski soj mogao da postane dominantan u SAD do kraja marta ili početkom aprila.Ali, još nešto brine američke stručnjake koji posmatraju šta se trenutno dešava u Evropi.

Nemačka, Francuska, Italija i Španija izbegle su ogromne skokove broja zaraženih koji su paralizovali Ujedinjeno Kraljevstvo nakon božićnih praznika. Do pre samo nekoliko nedelja, brojevi zaraženih u ovim državama su bili na stabilnom nivou ili su bili primetni znaci blagog spuštanja epidemiološke krive. S početkom imunizacije, iako postepeno, širom kontinenta, ljudi su počeli da vide svetlo na kraju tunela.

Iako je delovalo da postoji zračak svetlosti, brojevi obolelih su i dalje bili na visokom nivou. I to je postalo glavni problem kada je počeo novi talas zbog čega je zaključavanje bilo neophodno, tvrdi Grimaldi.

- Nije lako doneti odluku o zaključavanju zemlje zbog ekonomskih posledica, ali i zbog promene životnog stila, koje lokdaun nosi sa sobom. Ali lokdaun je nužan u pokušaju da se obuzda virus - objašnjava.

Zbog kašnjenja izgubljeno 27.000 života

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta u Bolonji, dodaje, najstrože mere zaključavanja u takozvanim "crvenim zonama" odnosno zonama visokog epidemiološkog rizika u Italiji daju rezultate. Zabeležen je pad broja umrlih od posledica kovida za 91 odsto.Drugim rečima, odlaganje donošenja strožih mera može da bude smrtonosno. Britanski istraživački centar Fondacija Rezolušn u četvrtak je saopštio je u četvrtak da bi 27.000 života bilo spaseno da je lokdaun bio uveden ranije, pre januara tekuće godine, podsećajući da je još u decembru zabeležen porast broja obolelih od kovida.

SAD pravi istu grešku?

Američki zdravstveni stručnjaci su zabrinuti jer SAD ide u istom smeru - neke države su počele da ublažavaju mere iako je broj infekcija i dalje na visokom nivou.

- Kada dnevno beležite više od 60.000 novih slučajeva, to je jasan pokazatelj da sve može vrlo lako krenuti unatrag. Upravo to se dogodio u Evropi - kaže za CNN Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog i direktor nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči podseća da je ublažavanje mera u nekim državama dovelo do naglih skokova broja zaraženih.Majk Tildislej, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Vorvik i naučni savetnik vlade Velike Britanije, smatra da sporiji proces vakcinacije u mnogim evropskim zemljama može da dovede do većeg rizika od pojave novih talasa korone.

Vakcinacija ruku pod ruku s merama

Grimaldi pak tvrdi da, iako imunizacija igra glavnu ulogu u suzbijanju epidemije, mora da ide ruku pod ruku sa protivepidemijskim merama jer sve dok velika količina virusa cirkuliše u populaciji veća je šansa da će se pojaviti i nove mutacije.

- Virus će pokušati da preživi uprkos vakcini, tako da je lokdaun zaista jedini način da se korona zaustavi - podvlači stručnjak za zarazne bolesti.

SZO je u četvrtak upozorila da kampanje vakcinacije u Evropi još nisu dovele do usporavanja transmisije korona virusa. Na Starom kontinentu je prošle sedmice zabeleženo više od 1,2 miliona novih infekcija, dok za nedelju dana od posledica kovida u proseku umre oko 20.000 ljudi.

- Broj smrtnih slučajeva od posledica kovida u Evropi je veći sada nego u ovo vreme prošle godine, što potvrđuje široku rasprostranjenost virusa - kaže dr Hans Kluge, direktor SZO za Evropu.

Kritično u centralnoj Evropi i na Balkanu

Pandemija se "kreće ka istoku", dodaje Kluge, tako da je stopa zaraze i broj smrtih slučajeva u centralnoj Evropi, na Balkanu i u Baltičkim zemljama među najvišima na svetu. Francuska epidemiološkinja Ketrin Hil podseća da testiranje takođe mora da ostane ključni deo strategije. - Da bi se suzbila epidemija, potrebno je masovno testiranje kako bi se pronašle kliconoše - kaže ona i podseća da oko 50 odsto inficiranih jesu asimptomatski pacijenti. Broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom u evropskom regionu premašio je juče milion.

#koronavirus