AKTUELNO

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana sutra u 8 sati u Palati Srbija.

Iako se u medijima spekuliše da bi sutra mogao da se dozvoli rad ugostiteljima, šanse za to su veoma male. Štaviše, kako pišu mediji, medicinski deo štaba tražiće da mere pod kojima smo trenutno ostanu na snazi do sledeće nedelje.

Samim tim, o njihovom eventualnom popuštanju, onda bi se raspravljalo na narednoj sednici štaba, u toku sledeće nedelje.

Kako navodi izvor Telegrafa.rs iz ovog Vladinog tela, članovi medicinskog dela su saglasni da ove nedelje ne treba prekidati sa merama koje su produžene u nedelju a koje se tiču rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

- Naš stav je da bi ovako trebalo da ostane do sledeće nedelje, a onda da sagledamo epidemijsku situaciju, vidimo šta smo uradili, i eventualno pustimo ugostiteljske objekte i tržne centre da rade pod određenim merama - kaže naš izvor.

Foto: Tanjug/VRS/Slobodan Miljević/TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ, TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, TANJUG/JAROSLAV PAP

Spekuliše se da bi na sutrašnjoj sednici moglo da se prelomi i da se puste ugostitelji da rade do 18 časova, međutim, naš sagovornik kaže da je po mišljenju struke rano za to, jer još ima dosta prvih pregleda.

- Bolnice su pune, mnogo je ljudi na respiratoru. Treba izdržati do sledeće nedelje. Ali, videćemo. Do sada smo imali odlično razumevanje premijerke Ane Brnabić. U nedelju smo pustili druge radnje pored prehrambenih, ali ta mesta nisu rizična koliko su usgostiteljski objekti i tržni centri - rekao je izvor.

Podsetimo, od utorka do nedelje u Srbiji nije radilo ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi, a u nedelju je dozvoljen rad svima uz određene mere osim ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

Takođe, stariji osnovci i srednjoškolci nastavu pohađaju onlajn, dok mlađi osnovni idu redovno u školu.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je za dan korona virus potvrđen kod 4.769 osoba, od ukupno testiranih 14.474. Preminule su 32 osobe.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama ukupno hospitalizovano 5.899 pacijenata od kojih je 236 na respiartoru.

#krizni štab

#sednica