AKTUELNO

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je testirano 18.158 osoba, dok je novozaraženih 5.475 ljudi. Nažalost, preminulo je 36 osoba.

Prof. dr Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija kaže da je Srbija osma najzaraženija država na svetu, a od zemalja regiona ispred nas je Mađarska.

- Dosta evropskih zemalja je u prvih deset (Estonija, Češka, San Marino, Mađarska, Crna Gora…), a samo u tri države prethodnih dana opada broj zaraženih (Rusija, Portugal i Albanija) – kaže Kočović. Dodaje da je, u odnosu na novembar i decembar, u Srbiji situacija dosta bolja, o čemu govori čak i ukupan broj zaraženih (184.822 u novembru i decembru, a 139.162 od januara do marta).

Foto: TV Pink Printscreen

Kolektivni imunitet tek u decembru

Kada je reč o dostizanju kolektivnog imuniteta, Kočović kaže da nam do njega treba 249 dana.

- Za toliko dana, odnosno u decembru, trebalo bi da dostignemo 60 odsto kolektivnog imuniteta – kaže profesor.

Foto: TV Pink Printscreen

Za nekoliko dana, najavljuje, krenuće da pada broj zaraženih, a onda za još nekoliko dana (oko 29. marta) prosek će se “zaravniti”.

- Oko 21. maja ćemo se spustiti na nivo od 24. januara – 1.317 zaraženih dnevno. Tek u decembru možemo da kažemo da smo napravili bitan pomak sa vakcinacijom – kaže prof. Kočović za “Novo jutro”.

Divac: Od petka bez žurki u prestonici

Od petka u prestonici nije otkrivena nijedna žurka, a tokom prošle nedelje kažnjavani su samo restorani sa muzikom u kojima je zaticano do 15 ljudi, kaže za Pink Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Aktivnosti komunalne inspekcije doprinele su tome da ne bude masovnih korona žurki – navodi Divac.

Kada je reč o protestu koji je pre nekoliko dana organizovan u centru Beograda, načelnik Komunalne milicije kaže da ne razume šta je bio njegov smisao.

- Hteli su valjda da iskažu nezadovoljstvo merama, a onda su protest pretvorili u veliku žurku. Efekte ovakvog ponašanja ćemo tek da vidimo. Ovo nam nije trebalo! Niko im nije branio da protestuju, ali nisu baš morali da prabve žurku od toga – kaže Divac.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ivan Divac

#Petar Kočović