AKTUELNO

Očekuje se da Krizni štab za borbu protiv korona virusa ponovo zaseda danas, a pitanje koje se postavlja pred svako novo zasedanje jeste da li nas čekaju nove mere ili eventualno popuštanje postojećih.

Da li je realno očekivati da dođe do nekih promena i koje bi to promene mogle biti?

Prema pojedinim najavama očekuje se popuštanje mera za ugostitelje. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, on će najavio da će predložiti otvaranje svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

- Bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcije, nego na kućnim žurkama - rekao je između ostalog Vesić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da ukoliko se obezbede uslovi, može dođi do otvaranja letnjih bašti pojedinih ugostiteljskih objekata, ali je pozvao da se više kažnjavaju oni koji organizuju ilegalne žurke u zatvorenom prostoru.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Komentarišući najavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će tražiti ugostitelji rade do 22 sata, Tiodorović je rekao da donekle može da razume taj stav kada su u pitanju otvorene bašte, ali da moramo da vodimo računa o epidemiološkoj situaciji koja nije sjajna.

I izjava premijerke Ane Brnabić ulila je nadu mnogim ugostiteljima i privrednicima koji već duže vreme drže katanac na vratima svojih objekata. Kako je rekla, stvorili su se uslovi da se popuštanje mera sagleda.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba skoro da su saglasni da nije vreme za popuštanje mera. Jedini koji je ostavio mogućnost da se bar delimično to i dogodi je profesor dr Branislav Tiodorović.

Ako bi se popuštalo sa merama koje se odnose na ugostitelje, važno je reći da bi to trebalo da se odnosi na bašte, jer na otvorenom manji je rizik od zaražavanja, ali uz maksimalno poštovanje mera

Tiodorović je upozorio da je moguće da nedelju dana posle katoličkog Uskrsa možemo očekivati još jedan talas korone.

Njegov kolega dr Predrag Kon izjavio je da ne veruje da će mere biti ublažene, a da bi razgovori o ublažavanju mogli da počnu kada počnu da opadaju brojevi, pre svega procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

- Aktivnost virusa je veoma visoka, treba biti oprezan prilikom razmišljanja o popuštanju. Sigurno će biti razgovora o tome ako brojevi počnu da opadaju, ali realno je da toga neće biti - rekao je Kon.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dr Srđa Janković je pre nekoliko dana rekao da će se "sigurno razmatrati o popuštanju", ali je i upozorio da bi i oštrije bile opravdane jer je epidemiološka situacija u Srbiji u ovom trenutku teška.

Sa druge strane, ekonomski deo Kriznog štaba već neko vreme zastupa tezu da bi trebalo olabaviti mere, bar kada je reč o ugostiteljima. Njihov argument je jasan - korona nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza. Jasno je i šta će tražiti na predstojećoj sednici Kriznog štaba.

Za sada, samo jedna stvar je izvesna - svi članovi Kriznog štaba slažu se da je jedino trajno rešenje kolektivna imunizacija.

#koronavirus

#krizni štab