AKTUELNO

Danas je ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao sastanak sa direktorima kovid bolnica.

Nakon sastanka se obratio dr Goran Stevanović, načelnik infektivne klinike.

On je rekao da situacija nije laka, i da su mesta u bolnicama na granici popunjenosti.

- Imamo mesta za 24 sata, i moraće da se otvore novi kapaciteti. Priliv bolesnika je i dalje veliki. Druga stvar je da imamo sve veći broj mlađih pacijenata, koji dolaze posle 7-8 dana lečenja kod kuće - rekao je Stevanović.

Kako kaže, priliv bolesnika se ne smanjuje.

Doktor je rekao da su jedine mere koje daju rezultate distanca, maska i vakcinacija, i istakao je da se te mere ne primenjuju u dovoljnoj količini.

- Još jedan zaključak rukovodilaca svih kovid bolnica je da se uputi zahtev, ili molba, kako god, da vakcinacija postane obavezna za zdravstvene radnike. Time bismo zaštitili same zdravstvene radnike i povećali stepen zaštite svih pacijenata.

Rekao je da broj pacijenata na intenzivnoj nezi neprestano raste, kao i da se koriste velike količine kiseonika. 

- Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem - podvukao je on. Stevanović je ukazao i da postoji veliki broj bolesnika koji su sve mlađi, sa sve težim kliničkim slikama, koji dolaze nakon sedam, osam dana lečenja u kućnim uslovima. 

Ukazao je da su od početka epidemije jedine mere koje daju rezultate u smanjivanju obolelih distanca, maska i vakcinacija, a da je problem što je dokazano da se te mere ne primenjuju dovoljno. 

Takođe, naveo je da je zaključak sastanka da se uputi apel, zahtev ili molba da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike. 

- Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, povećali stepen zaštićenosti pacijenata koji se leče od kovida i onih koji se leče od drugih bolesti, a dali bismo zamah daljoj vakcinaciji stanovništva - objasnio je on. 

Upitan da li se može očekivati da Krizni štab popusti mere, Stevanović je odgovorio: 

"Na granici smo popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega. Selters se priprema da uđe u kovid režim, i to će biti najkasnije u petak za grad Beograd, a ostale bolnice, kao što su Čačak i Novi Pazar već imaju pripremljene kapacitete ako bude rastao broj prijema. Toliko o mogućnosti da se menjaju mere". 

Ukazao je da svaki regionalni centar ima jedno do dva odeljenja u potpunoj primeni, a da li će biti samo to ili više objekata koji će ući u kovid sistem zavisi samo od prijema pacijenata. Kada je reč o idućoj sednici Kriznog štaba Stevanović je kazao da nije zakazana, i konstatovao da njih češće zakazuju preko medija.

#Goran Stevanović