AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je večeras da glavni grad, pošto ima najviše stanovnika, prirodno ima i najveći broj obolelih.

Vesić kaže da vakcinacija daje rezultate.

Ponosan sam što smo vakcinisali 31,5 odsto Beograđana. Da nismo imali vakcinaciju i revakcinaciju situacija bila bi gora. Ako nastavimo ovim putem možemo doći u situaciju da zajedno sa onima koji su preležali koronu dođemo do kolektivnog imuniteta - rekao je Vesić.

Vesić je podvukao da je vakcinacija jedini put da izađemo iz krize i pobedimo virus.

Foto: Tv Vesti

Ili ćemo se svi zaraziti ili vakcinisati. Bolje da se vakcinišemo kada smo već zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću jedna od retkih zemalja koja ima vakcine - priča Vesić.

Goran Vesić je rekao da svi iz Kriznog štaba imaju razumevanja za ekonomiju, ali gubitak od turizma u Beogradu za godinu dana iznosi 266 miliona evra.

Srbija je zemlja koja ima najblaže mere. Mi moramo da štitimo i zdravstvo i ekonomiju. Srbija je u boljoj situciji od Nemačke kada je broj zaraženih na 1000 stanovnika, zato Srbija ima i blaže mere - istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kada je u pitanju turizam u Beogradu, Vesić je rekao da je u 2019. godine bilo oko 2,5 miliona noćenja, a prošle godine više od 900.000, što znači milion i 700.000 manje.

Ako uzmete u obzir da za jedan dan prosečan turista potroši 150 evra mi smo za godinu dana samo od turizma u Beogradu izgubili 266 miliona evra - naglašava Vesić.

Goran Vesić je rekao da je Beograd na pola od onoga što je Izrael uradio.

Beograd ima 31,5 odsto, a Izrael 60 odsto vakcinisanih. Izrael ima fantastične rezultate za one iznad 65 godina tamo je 96 odsto vakcinisano, 90 odsto revakcinisano. Mi treba da se ugledamo na Izrael i na Veliku Britaniju - naveo je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Rekao je da je Grad Beograd snimio spot koji poziva na vakcinaciju, da je Vladika Stefan u ime SPC pozvao ljude da se vakcinišu što je snažna poruka. Vesić je rekao da će od sledeće nedelje omogućiti da svi koji su se revakcinisali kupuju karte za pozorište i sve festivale sa popustom.

Niko ne deli građane, oni koji su se vakcinisani su se pokazali odgovorni, oni koji se nisu vakcinisali moraće da donose dokaz, pi-si-ar testove. Vakcinisani će moći da kupuju karte sa 30 odsto popusta, pokušaćemo u junu da organizujemo dva koncerta na Tašmajdanu samo za revakcinisane - najavio je Vesić.

Rekao je da je pogrešna teza da se time dele građani.

To je kao postaviti pitanje zašto pušači da ne puše u restoranima za nepušače. Da li Grčka svojom odlukom da potpuno vakcinisani mogu ući krši prava građana? Niko ne deli građane. Oni koji su se vakcinisali pokazali su odgovornost prema sebi i društvu. Oni koji nisu to je njihov izbor, ali time pristaju da žive pod drugačijim uslovima - poručio je Vesić.