AKTUELNO

Građani Srbije ove godine ipak će moći na letovanje u Grčku, i to uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test.

Za naše turiste, granice će biti otvorene već sredinom aprila, a cene na koje mogu računati neće se mnogo razlikovati od onih pre korone.

Poznavaoci tvrde da, ako ne bude jeftinije, onda neće biti ni skuplje i da su takva očekivanja i za hranu i za smeštaj.

Očekivano, cene u predsezoni, tokom maja i delimično u junu, biće i značajno niže nego "u špicu". Tada će se u Grčkoj sedam noćenja po osobi moći da nađe i za manje od 50 evra. U jeku sezone, tokom jula i avgusta, kretaće se i do 600-700 evra za 10 noćenja u hotelu. Omiljeni giros i ovog leta ne bi trebalo da košta više od 3 evra, a kafu će biti moguće popiti po ceni od 2,5 do 5 evra.

I to su, može se reći, cene koje poslednjih godina Srbi tradicionalno plaćaju u Grčkoj i koje su gotovo standardne u našim turističkim agencijama. Treba reći i da je u Grčkoj još uvek na snazi "lokdaun", kao i da se prvo popuštanje mera i makar delimično "otvaranje" zemlje najavljuje za sredinu aprila.

Agencije već lagano nude aranžmane. Analize pokazuju da se cene smeštaja na omiljenim destinacijama srpskih turista u Grčkoj nisu mnogo promenile u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Foto: Unsplash.com

Deset noćenja u junu i za 70 evra

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu ili nešto manje, ali je za najtraženije termine u julu i avgustu i dalje potrebno spremiti do 700 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

U predsezoni, krajem maja, 10 noćenja na Halkidikiju sa autobuskim prevozom iz Beograda mogu se naći od 70 evra, a ukoliko krenete svojim kolima platićete samo 30 evra po osobi.

Na Tasosu početkom juna možete provesti 10 dana za 75 do 85 evra, dok će vas boravak u vili u Stavrosu, u istom terminu, koštati oko 100 evra. S druge strane, cena za avgust je 225 evra.

U Haniotiju 10 dana letovanja u vili koštaće vas u junu između 105 i 175 evra. Na Lefkadi se cene smeštaja trenutno kreću od 30 evra po osobi, dok Skiatos i Polihorno u julu i avgustu koštaju i do 600 evra.

Hotelijeri i vlasnici smeštaja u Grčkoj uglavnom ističu da su objekti potpuno spremni za prijem gostiju u novim okolnostima, da se redovno održavaju i dezinfikuju, kao i da se poštuju sve preporučene epidemiološke mere.

Foto: Pixabay.com

Kafa od 2,5 do 5 evra, giros do 3

Cene hrane takođe ne bi trebalo značajnije da se menjaju.

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od letovališta, ali i vrste objekta, već sada može popiti za 2,5 do 5 evra.

Prosečna cena standardne marke piva je od 3 do 4 evra, a kokteli se kreću od 6 do 10 evra. Voda je oko 50 centi za flašicu ili 1,5 evro za litar u tavernama.

Što se tiče girosa, prosečne cene su oko 2 do 3 evra, a picu možete pojesti za 6 do 10 evra u zavisnosti od destinacije. Cene voća i povrća su približne srpskim cenama, dok je meso neznatno skuplje.

Set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju poslednje dve godine košta oko 5 evra, a većih promena ne bi trebalo da bude ni ovog leta.

Juče je u Srbiji boravio grčki ministar turizma Haris Teoharis. On je sa srpskim resornim institucijama i ministarstvima dogovorio najveći broj detalja važnih za putovanje Srba u Grčku na more, a pitanja koja zahtevaju dodatne odgovore biće rešena u naredne dve nedelje.

Kako je precizirano, građani koji su vakcinisani i koji se upute u Grčku biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test koji bi se radio na granici. Ranije je bilo reči da bi brzi test koštao oko 10 evra.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug Video

Preko Evzonija od 14. maja

U probnoj sezoni biće otvorena dva prelaza preko Bugarske, dok će od 14. maja biti aktivan i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije.

Za ulazak u Grčku za decu iz Srbije do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test. Za stariju od 10 godina potreban je negativan test. U daljim pregovorima, kako je najavljeno, radiće se na tome da starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija za odlazak u Grčku s roditeljima bude podignuta sa 10 na 12 ili 14 godina.

U Grčkoj će postojati i takozvani "kovid hoteli", u kojima će biti izolovani turisti koji budu pozitivni na koronu, a turistički radnici, posebno hotelijeri, biće u narednim danima obavešteni o najnovijim zdravstvenim protokolima za ovu letnju sezonu.

#Grčka

#putovanje