AKTUELNO

Na današnji dan pre 30 godina oružanim sukobom na Plitvičkim jezerima započeo je rat u Hrvatskoj koji se završio sa više desetinama ubijenih i stotinama proteranih. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća da je osam meseci pre ovog događaja na mesto prvog čoveka Hrvatske postavljen Franjo Tuđman koji je imao cilj da stvori Hrvatsku bez Srba.

Linta kaže i kako se tada krenulo sa politikom zastrašivanja, kao i da je Hrvatska imala dve opcije među kojima je bila i ona mirnija, a to je stvaranje države koju bi zajedno činili Srbi i Hrvati.

Šta je suština, suština je da je na čelo Hrvatske, osam meseci ranije, došao Tuđmanov režim koji je imao cilj da stvara Hrvatsku bez ili sa malo Srba. Odmah je uveden Ustaški grb i zastava, krenulo se sa politikom zastrašivanja. Hrvatska je imala dve opcije, jedna je da mirnim putem uz garanciju svih prava Srbima ostvari državu koju bi zajedno činili Srbi i Hrvati i verujem da bi to većina Srba prihvatilo - kaže Linta za autorsku emisiju Dušice Spasić na TV Vesti i dodaje:

Foto: TV Vesti

Međutim, njegov cilj i cilj HDZ-a je bio stvaranje etnički čiste države i zato su izabrali ratnu opciju. Srbima iz Krajine se ledila krv od straha, od izjava čelnik ljudi HDZ-a i pre samim izbora. Onda su počeli konkretniji napadi na Srbe po gradovima u Hrvatskoj. Komplenta politika HDZ-a je išla na izazivanje incidenata i kretala se ka haosu. Srbi su u strahu počeli da se organizuju - priča Linta.

Foto: TV Vesti

Linta govori za TV Vesti kako Hrvatska, po njegovom mišljenju, već godinama vodi politiku protiv Srba, a podsetio je i da je pre nekoliko dana izašao u javnost s činjenicama ko sudi Srbima u Hrvatskoj.

Ja godinama govorim u Skupštini da Hrvatska godinama, nakon rata, vodi politiku protiv Srba. Hoće s jedne strane da cementira etničko čišćenje, a s druge strane da stvori atmosferu straha prema Srbima da se iseljavaju, jer na jesen ide novi popis stanovništva. Ja sam pre nekoliko dana izašao u javnost s činjenicama ko sudi Srbima u Hrvatskoj - dodao je Linta.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

Autor: S. K.