AKTUELNO

Pripreme za letnju sezonu su uveliko u toku, a svi se nadaju da će im pandemija dozvoliti makar desetak dana odmora na omiljenoj plaži. Dogovor koji je u ponedeljak postignut sa Grčkom, o uslovima putovanja na ovu omiljenu morsku destinaciju za srpske turiste, kao i uspešan nastavak vakcinacije, doneli su novi talas optimizma, pa mnogi već razmatraju gde bi sve mogli da se brčkaju u julu ili avgustu.

Što se tiče cena, aranžmani u Grčkoj trenutno koštaju otprilike kao i prošle godine ili nešto niže, do 10 procenata, a slična situacija je i u susednoj Crnoj Gori gde naši turisti mogu i bez PCR testa.

Foto: Facebook.com/Podgoricki vremeplov

Ipak, turističke agencije ističu da još uvek čekaju zvanične potvrde i precizne uslove putovanja, kako bi ažurirale svoje ponude i cenovnike za predstojeće leto.

Iz agencija kažu da oprezno pripremaju letnju sezonu i prate odluke Kriznog štaba, kao i tok procesa vakcinacije, imajući u vidu iskustvo od prošle godine.

Kada je reč o Crnoj Gori, naši turisti odluku o putovanju na crnogorsko primorje uglavnom donose u poslednjem trenutku, prateći vremensku prognozu. Mi pripremamo ponudu za 1. maj, sa avionskim i autobuskim prevozom, ali priznajem da sam očekivao nešto veće interesovanje putnika - ističe Miloš Jovović iz jedne turističke agencije, uz napomenu da su se crnogorski hotelijeri specijalizovali ili za jako bogate goste ili jeftinu klijentelu, pa je najmanje takozvanih "srednjih cena".

Iz druge agencije kažu da se ljudi već polako raspituju za letovanje u Crnoj Gori, ali da se i dalje čeka precizan međudržavni dogovor o uslovima putovanja između dve zemlje. Takođe, njihovi agenti u aprilu planiraju obilazak primorja, kako bi se upoznali i sa cenama vanpansionske potrošnje.

Foto: Pixabay.com

Značajno je da naši turisti mogu u Crnu Goru bez PCR testa, ali je u ovoj zemlji već danima na snazi i policijski čas, odnosno zabrana kretanja između gradova. Ipak, verujemo da će biti ukinut do početka letnje sezone - kažu iz agencije.

U njihovoj ponudi za jun su apartmani po ceni dnevnog najma od 40 evra, dok se noćenje sa doručkom u hotelima na crnogorskom primorju kreće od 49 evra po osobi.

Kada je reč o ostalim trenutno dostupnim aranžmanima, krajem maja u privatnom smeštaju na crnogorskom primorju možete provesti 10 dana za 130 do 150 evra. Tako se kreću cene u Budvi, Baru, Ulcinju...

U Sutomoru i Kotoru možete naći smeštaj u vili od 170 evra za 10 dana pa naviše, dok se na Svetom Stefanu cene kreću od 20 evra za noć.

Foto: Pixabay.com

Hoteli u Budvi u maju koštaju od 30 evra za noć, a cene za jul i avgust su 10 do 20 evra skuplje. U Herceg Novom noćenje u hotelu u julu košta od 55 evra, dok se apartmani mogu naći i za 40 evra za noć.

Foto: Tanjug/Media Hercegovitezove/Miloš Samardžić

Cene hrane i pića još nisu previše izmenjene u odnosu na prethodno leto, mada turistički radnici kažu da će sve zavisiti od toga kako krene sezona. Za sada kafu na plaži možete da popijete u proseku za dva evra, koliko košta i pivo. Pastu ili rižoto ćete u restoranima platiti između sedam i 10 evra, dok jela sa mesom ili morskim plodovima koštaju nešto više.