AKTUELNO

U seriji „Porodica“ u kojoj su prikazani poslednji dani porodice predsednika SRJ Slobodana Miloševića, posebno je zanimljiv lik generala i tadašnjeg načelnika generalštaba Nebojše Pavkovića, kojeg je odglumio Milutin Mima Karadžić.

I sam Pavković (74), kojem je u januaru 2014. godine pred Haškim tribunalom potvrđena presuda od 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti, a koji kaznu služi u Finskoj, prema našim saznanjima, prati ovu seriju jer na televizoru u svojoj ćeliji ima pristup srpskim kanalima. On se, inače, otkrio nam je usput jedan njegov prijatelj dok smo razgovarali o načinu na koji je prikazan u seriji, nedavno oženio po peti put!

Koštunica želeo da zaustavio helikopter?

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, koji je, dok je bio u Hagu, dosta vremena provodio sa Pavkovićem, otkrio nam je da mu je tada general redovno kuvao. Naveo je i da Mima Karadžić ima duplo veću glavu od Pavkovića, pa zato nije dobar izbor da ga igra, i podsetio na jedna čuveni razgovor koji su vodili Koštunica i Pavković. - Kada je helikopter sa Miloševićem poleteo prema Hagu, Koštunica je pitao Pavkovića da li se on može zaustaviti, Pavković je rekao može i slušao šta će ovaj, koji mu je bio glavni komandant, dalje reći kako bi postupio po tome, a ovaj je samo ćutao.

- Redovno se čujemo, on ima dobre uslove u zatvoru, ima sve što mu je potrebno, nova supruga ga redovno obilazi, dobrog je zdravlja i generalno se skroz odlično drži. Gleda naše kanale, pa sigurno i ovu seriju, baš ću ga zvati kad se završi poslednja epizoda da sve iskomentarišemo - kaže za naš list Pavkovićev prijatelj, podsećajući da se od četvrte po redu supruge, koja je bila znatno mlađa od njega, razveo 2012. godine.

Penzionisani general Branko Krga, jedan od nekadašnjih Pavkovićevih saradnika iz Generalštaba sa kojim je i dalje u kontaktu, potvrdio je za naš list da je bivši komandant Treće armije vojske Jugoslavije opet srećan u ljubavi, rečima „ima nekog, ne znam da li je baš formalizovano, ali ima, kao u uvek, nije se on mnogo promenio“.

Krga navodi da on nije gledao seriju jer u operacijama oko hapšenja Miloševića nije lično učestvovao.

- Moja je dužnost bila praćenje stranog faktora, vodio sam upravu koja je imala za cilj da sačuva bezbednost države od opasnosti koje vrebaju iz inostranstva. Unutrašnjim pitanjima se nisam bavio, ali tada je nepotrebno došlo do zaoštravanja situacije, bilo je veoma rizično, zamalo smo imali eskalaciju nasilja, sreća pa nije došlo do krvoprolića. Čuo sam da u seriji Pavkovića igra Karadžić, gde njega nađoše, nimalo ne liči na njega, bolje da ga je igrao onaj Milan Marić koji glumi Čedu - naveo je general za naš list.

Bio u braku sa Mirinom bivšom snajkom

Pavković se predao Tribunalu 25. aprila 2005. Osuđen je po četiri tačke, za deportaciju, prisilno preseljavanje, ubijanje, i progon, i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba na Kosmetu 1999. Do sada se razvodio četiri puta. Treći njegov brak sa estradnom umetnicom Glorijom Marković (bivšom snajom Mirjane Marković), raskinut je sporazumno 20. juna 2003. Iz prvog braka ima ćerku Dušicu i sina Darka. Iz drugog braka ima ćerku Mariju, kao i sina Vuka iz trećeg braka. Sa četvrtom suprugom ima ćerku Leposavu i sina Nebojšu.

#General Pavković