AKTUELNO

Firme će u nedelji pred nama dobiti po 15.540 dinara za sve radnike, a u aprilu počinje i prijava građana za novčanu pomoć države. Na novac mogu računati svi punoletni građani, penzioneri, ali i svi nezaposleni koji su prijavljeni na biro. Njima će država isplatiti najmanje 60 evra, a najviše 120. Penzioneri će dobiti po 110 evra.

Novac za sve prijavljene radnike!

Prva polovina minimalne zarade biće sledeće nedelje uplaćena firmama koje su se prijavile za treći paket državne pomoći, a to praktično znači da će tada i većina radnika zaposlenih u ovim preduzećima dobiti drugi deo martovske plate. Slično će biti i u naredna dva meseca.

Foto: Tanjug

Takođe, krajem aprila počinje prijava građana za direktnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena u dve rate, u maju i novembru. Penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra, dok će svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiti još 60 evra u junu.

U okviru ovog paketa stiže pomoć i za najugroženije delatnosti, pa će gradski hoteli dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po sobi. Autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu.

Prva polovina minimalca u iznosu od 15.450 dinara na račun poslodavaca "leže" 8. aprila i to je prva od tri planirane uplate u trećem paketu državne pomoći privredi i građanima. Pravo na ovu pomoć ima tačno 1.505.093 radnika zaposlenih kod preduzetnika, kao i u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo martovske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, u najvećem broju preduzeća isplaćuje se upravo ovih dana. Slična praksa nastaviće se i u maju i junu.

Foto: Pink.rs

Nakon prve uplate polovine "minimalca" sledeće nedelje, u sličnim terminima će po pola minimalne zarade stizati i u maju i junu. Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Poslodavci se za ovu vrstu pomoći prijavljuju svakog meseca, odnosno i u aprilu i maju, popunjavanjem jednostavnog obrasca na portalu Poreske uprave.

Uslovi su isti kao i u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Značajno je i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Foto: Pink.rs

Podsetimo, sličnu pomoć preduzeća su dobila i prošle godine, kada je država privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Po 60 evra za građane, penzionerima 110

Pored pomoći privredi, država je u trećem paketu mera predvidela direktnu novčanu pomoć i za sve građane.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pexels

Prijava počinje 28. aprila, a svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Krajem aprila biće otvoren i kol centar, najavio je ministar finansija.

Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra, a svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u junu mogu očekivati i dodatnih 60 evra. To znači da svima koji su na birou sleduje ukupno 120 evra pomoći od države.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi za ovu pomoć. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, kao ni korisnici socijalne pomoći, jer će oni automatski dobiti novac.