AKTUELNO

Pre nekoliko dana policija je na Zrenjaninskom putu zaustavila automobil kojim je pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci upravljao 34-godišnji muškarac. Kako je saopštio MUP, on je vozio sa 1,52 promila alkohola u krvi i pod dejstvom kanabisa i amfetamina.

Policija po statistici najviše takvih vozača pronalazi za vikend i većinom se radi o mlađim osobama. Još na početku pandemije prošle godine pariska policija je izdala saopštenje da se korona i stres ne mogu lečiti marihuanom i kokainom dok se učestvuje u saobraćaju.

Kod nas najavljuju još rigoroznije mere za vreme vikenda naročito posle 22 časa kada je ovakih vozača najviše.

- U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi na proveru indentiteta lica, odnosno na proveru vozila - navodi Boban Milenković iz MUP-a Srbije.

Ukoliko patrola posumnja u psihofizičke sposobnosti vozača, moguće je i da ako nema aparat za otkrivanje droge na licu mesta, da vozača sprovede u prvu medicinsku ustanovu da bi ga testirali.

- Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja. Naravno one dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u naredenom periodu vlasnicima tih vozila biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćanih prekršaja - ističe Boban MIlenković.

Nova vozila policije opremljena su i najsavremenijim uređajima za čitanje tablica gde odmah vide da li je vozilo registrovano i neregistrovanim vozilima ili vozilima koje potražuju izvršitelji ili neki drugi organi na licu mesta se skidaju tablice, a ona plene.

#Kontrola

#Policija

#Saobraćaj