AKTUELNO

Relaksaciju mera koja kreće od danas predložila je premijerka.

Krizni štab predložio je popuštanje mera od danas, ukoliko se epidemijska situacija ne bude pogoršavala. S obzirom na to da su brojevi tokom vikenda mirovali i čak bili niži nego prethodnih dana, evo šta nas danas čeka, kada je reč o merama:

Ugostitelji

Najpre, prva mera je da se od ponedeljka, tj. od danas, otvore bašte ugostiteljskih objekata, dok boravak u zatvorenom delu neće biti moguć.

Bašte kafića moći će da rade sa 50 odsto kapaciteta.

- Korekcije kojih će biti od ponedeljka porazumevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 odsto kapaciteta na otvorenom, a detalji će biti definisani tokom dana da bi oni koji kontrolišu poštovanje mera mogli da ih primene - izjavio je juče epidemiolog Predrag Kon.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da u baštama mora da bude razmaka od dva metra među gostima, a ne među stolovima, i da moraju da se nose maske.

- To bi bio uvod u malo ozbiljnije poštovanje mera, jer da smo te najosnovnije mere poštovali, ne bismo morali ni da se zatvaramo - zaključio je Kon.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Radno vreme ostalih objekata

Radno vreme svih objekata, uključujući one koji već rade i one koji će od danas biti otvoreni, od danas se produžava maksimalno do 22 časa.

Ovo se odnosi na prodavnice prehrambene robe, frizerske i kozmetičke salone, teretane, spa centre, koji trenutno rade do 20 časova.

Ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke – takođe će moći da rade do 22 časa. Ustanove kulture trenutno rade do 21 sat.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Tržni centri, koji su zatvoreni već nekoliko nedelja, neće raditi ni od ponedeljka, a tokom ove nedelje biće razmotreno od kada bi mogli da rade i pod kojim uslovima.

Ulazak u Srbiju

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, s potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez pi-si-ar testa i bez izolacije. Takođe, i stranci koji su potpuno vakcinisani u Srbiji mogu da uđu u našu zemlju bez karantina, pi-si-ar testa i izolacije.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze “sputnjika”, dve doze “Fajzera”, dve doze “Sinofarma” i prvu dozu “Astra-Zeneke”.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Izolacija

Svi koji u svom domaćinstvu imaju nekog ukućana koji je oboleo moraju da idu u izolaciju do 14 dana. To ne važi za one za koje se zna da su preležali koronu, one koji su se vakcinisali i zdravstvene radnike.

Svakako, u izolaciji moraju biti i oni koji su zaraženi koronom, a nemaju simptome bolesti.

Škole

Svi srednjoškolci i stariji osnovci ostaju na onlajn nastavi i u narednom periodu. Oni mogu da, u kontrolisanim i bezbednim uslovima, idu u školu samo na ocenjivanje.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

#koronavirus

#krizni štab