AKTUELNO

Kakvi su simptomi produženog kovida, šta se od problema i bolesti može javiti posle preležane korone, koji se suplementi preporučuju, kakve vežbe pomažu, a koje ne i koliko je važno proveravati D dimer, parametar krvi važan za zgrušavanje, objašnjva kardiolog doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa.

I pacijenti sa lakšom kliničkom slikom mogu imati post kovid sindrom, ne samo oni koji su prošli teži oblik bolesti, navodi na početku kardiolog doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa.

- Produženi kovid može da se javi čak 3-6 meseci nakon preležane korone, ali se obično javlja u roku od mesec dana. Simptomi uključuju povišenu temperaturu, dijareju, malaksalost, povraćanje, osip na koži, glavobolju, bolove u kičmi ili u nekim drugim delovima tela - kaže doc. dr Marija Zdravković.

Kada virus korone prođe kroz telo on ga puštoši - deluje na kardivaskularni sistem, krvni pritisak, puls, disanje, sve mišiće uključujući i srčani, prolazi kroz nerve.

- Amerikanci su dokazali da prolazeći kroz centralni nervni sistem negativno utiče na koncentraciju, psihu, memoriju, pamćenje, učenje. Ovo bi profesori trebalo da imaju u vidu, jer je adolescentima nakon korone koncenracija umanjena najmanje četiri nedelje. Stvara se tzv. moždana magla, ne možete brzo da reagujete, pamtite, donosite odluke. To je bitno kod ozbiljnih i teških zanimanja kao što su pilot, vozač, kontolor leta… - naglašava doktorka.

Post kovid pacijeneti mogu da da imaju komplikacije na srcu, u gastrointestinalnom traktu, nervima… svuda osim na plućima.

- Kardiološke tegobe uključuju kratak dak, lupanje srca, vodu u srčanoj maramici koja daje osećaj težine u grudima, stezanje, nejasne bolove, probadanje. Može da se javi sumnja na infarkt, a zapravo su krvni sudovi normalni i reč je o srčanoj koroni. Takođe mogu da se jave proliv, dijareja, bolovi u trbuhu, grčevi, a pacijenti svedoče o nesvarenoj hrani. Veliki broj dece koronu preleži kao dijareju, mada i odrasli mogu tako da reaguju - pojašnjava kardiolog.

Odrasli koji imaju degenerativne promene na kičmi, a takvih nije malo, mogu u post korana periodu da imaju bolove, jer virus napada sitne zglobove, pa im se onda čini kao da su se ušinuli, a zapravo imaju zapaljenje malih zgobova oko pršljenova. Od ostalih simptoma tu su glavobolja, nesvestica, vrtoglavica, pa čak i karatkostrajni gubitak svesti, dodaje doktorka.

Infekcija na infekciju

- Posle kovida 19 osoba pacijent može da bude sklon i drugim infekcijama, recimo da “zakači” miokarditis koji je opasniji od koksaki virusa, te je važno da se javi na kontrolu nakon dve ili tri nedelje od preležane bolesti - upozorava doc. dr Marija Zdravković.

U međuvremenu se preporučuje da se smanji tzv. oksidativni stres, a u tome mogu da pomognu vitamin C, D, cink i selen. Dobra vest je da korona daje značajno oštećenje srca kod malog broja ljudi, dok su kod najvećeg broja njih tegobe prolazne uz mirovanje i laganu šetnju na svežem vazduhu.

Aspirin ne na svoju ruku

- Treća važna stvar u vezi sa post kovid sindromom je da D dimer (tromboza) može da bude povišen i nekoliko nedelja posle infekcija korona virusom. On pokazuje jačinu reakcije našeg organizma na virus i što je reakcija jača i vrednosti su veće. Na gustinu krvi utiču i holesterol, trigliceridi, šećer, kao i prirodna sklonost koja je genski kodirana. Ipak, povišeni D dimer ne znači nužno da imate tromb, već se gleda kompletna klinička slika. Aspirin je ključni lek kod najvećeg broja lakših kovida (tu su i ostali lekovi u drugom stadijumu), ali ni on ne treba da se uzima na svoju ruku, već u konsultaciji sa lekarom - savetuje kardiolog.

Nove hronične bolesti

Posle infekcije izazvane virusom korona mogu se pojaviti nove hronične bolesti poput povišenog pritiska, aritmije, dijabetesa, neuroloških bolesti, a posledice u pojedinim slučajevima mogu biti i trajne. Privremeno se mogu javiti opadsanje kose, kao i poremećaj rada štitne žlezde.

- Kortikosteroidi koji se korite u terapiji korone su jako dobri sami po sebi, ali imaju kontraindikaciju da podižu pritisak i šećer, što kod onih koji već imaju granične vrednosti stvara problem. To će se povući, ne treba se ničeg plašiti, postoje lekovi i bitino je da pacijenti ne piju sami te lekove i da dolaze na kontrolu - sugeriše doc. dr Marija Zdravković.

Oporavak uz suplemente i vežbe disanja

Osim pomenutih vitamina C, D, cinka i selena tokom oporavka se preporučuje uzimanje vitamina B kompleksa (B1, B6, B9, B12) koji su odlični za nervni sistem, kao i magnezijuma.

- U procesu oporavka preporučuju se i vežbe disanja. Ustanite, duboko uzdahnite podižući ruke iznad glave (pogled treba da prati ruke) i zadržite dah u tom položaju 5-10 sekundi. Potom brzo izdahnite savijajući trup ka kolenima uz opuštene ruke koje slobodno padaju pored tela - objašnjava doktorka.

Ova vežba reguliše disanje, protok cirkulacije, dobra je za srce i pluća, a opušta i kičmeni stub. Uz to reguliše i povišeni krvni pritisak koji je posledica stresa i nervoze. Uradite ovi vežbu ujutru i popodne po 10 ponavljanja i efekti će biti dugotrajni, poručuje doc. dr Marija Zdravković.

#dr Marija Zdravković