AKTUELNO

U Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star samo osam dana.

Deca i adolescenti, kako navode u toj bolnici, imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a primećuje se da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.

Pedijatar i pulmolog u KBC "Dr Dragiša Mišović" prof. dr Zorica Živković je izjavila da se od januara povećao broj pacijenata, kada je reč o dečjoj populaciji.

Živković je rekla da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, i da se rentgenska slika promenila, što bi moglo da se tumači novim sojem i kombinacijom virusa.

Profesorka je navela da su u KBC "Dr Dragiša Mišović" u najvećem broju smešteni adolescenti, ali da ima i malih beba koje su uvek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom lečenju.

Simptomi kod mladih pacijenata su dugotrajna temperatura, suv kašalj i otežano disanje, ali deca, kako je istakla, dobro reaguju na terapiju.

- Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično - rekla je profesorka Živković.

Istakla je da je najmlađi pacijent dete staro osam dana, koje je sinoć primljeno u bolnicu, u kojoj se leči 25 adolescenata i dece. Najviše je onih koji su stari između 14 i 18 godina.

Profesorka Živković je napomenula da se primećuje da je faktor rizika kod mladih gojaznost.

- To nas je dosta iznenadilo u ova poslednja dva meseca. Najveći broj, ako mogu da kažem, sigurno 90 posto tih mladih je sa telesnom težinom mnogo iznad njihovih optimalnih vrednosti i to im je nešto što ugrožava, kako respiratornu, tako i kardijalnu funkciju. Očigledno da postoji razlog za njihov imunološki problem, odnosno debakl koji ova infekcija koronavirusom izaziva - navela je profesorka Živković.

Istakla je da deci koja se leče od kovida nije lako i da je vrlo često u pitanju porodična infekcija, odnosno da je u kući još neko bolestan i da se neko od njih hospitalizuje u drugoj ustanovi.

- Deca su prilično, bez obzira na njihov uzrast, razumnost, mogućnost da razgovaramo i da im nešto objasnimo, uplašena. Imaju taj osećaj nesigurnosti, straha od nečeg nepoznatog. Imali smo takve situacije gde su deca prilično uznemirena, a mi sad treba da procenimo koliko je to zbog njihovog organskog, fizičkog stanja, a koliko zbog mentalnog - kazala je profesorka Živković.

#KBC Dragiša Mišović