AKTUELNO

Bez potvrde o primljenoj vakcini protiv kovida 19 neće moći da se putuje, kaže dr Radmilo Janković.

- Svima će nam biti jasno da bez potvrde o primljenoj vakcini neće biti šanse da se putuje, i to nije samo kod nas, već će to važiti i u drugim državama - objašnjava direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

"Vakcinisani da imaju privilegije"

Na pitanje, da li bi vakcinisani i revakcinisani građani trebalo da imaju neke privilegije u smislu posete događajima koji zahtevaju veći broj ljudi, Janković kaže da je u potpunosti za to.

- Ne mislim da se vakcinacijom ograničava bilo kakvo ljudsko pravo, budući da su sve bezbedne, niti to doživljavam kao neku vrstu društvene kazne - a zatim dodaje "da u Srbiji nije bilo zabeleženih nijednih ozbiljnih reakcija, u smislu da je nekome život ugrožen zbog vakcine, dakle, to se nije desilo".

Kako kaže, što se više građana bude vakcinisalo, to će pomoći onima koji iz zdravstvenih razloga ne bi smeli da se vakcinišu.

Napominje da je dobro to što sada postoji mogućnost u Srbiji da se bez zakazivanja primi vakcina.

- Primera radi, sutra vakcinišemo rizične grupe koje su vraćene sa punktova za vakcinaciju u bezbednim uslovima UKC Niš, kako bi ohrabrili ljude da se vakcinišu - kaže Janković.

Veliki pritisak na Kriznom štabu

Upitan da prokomentariše, da li je pravi trenutak za popuštanje mera, jer je na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta odluka o otvaranju tržnih centara u ponedeljak, 12. aprila, Janković kaže da ne bi želeo da komentariše odluke članova Kriznog štaba, budući da je na njima veliki pritisak.

- Treba biti oprezan pri donošenju takvih odluka, jer nije problem da sve radi, nego da li možemo da sprovedemo njihovu kontrolu u praksi, jer se primećuje da nam fali samodiscipline i empatije - objašnjava on.

Kako kaže, primećuje da na 7.917 hospitalizovanih u Srbiji imamo trend stagancije, što je dobar znak, te da smo sličan trend imali prošle godine u decembru i u januaru, ali bez obzira na to, treba biti oprezan.

"Trudnice da se vakcinišu"

Upitan da prokomentariše, da li bi trudnice trebalo da se vakcinišu, Janković odgovara da bi trebalo.

- Trebalo bi da se vakcinišu, jer ne postoje nikakvi dokazi da vakcina utiče na plod - navodi on.

Doktor Janković je kazao da su u Kliničkom centru Niš, dve trudnice bile na mehaničkoj ventilaciji, te su uspeli da spasu jednu bebu, što je za njih bilo veoma teško, a i stresno.

"Deca i mlađi se opustili"

Na pitanje zbog čega se sve više zaražavaju deca, Janković odgovara da se mlađa populacija opustila jer su mislili da se neće zaraziti ili da neće imati teške kliničke slike.

- Nisu se pridržavali propisanih mera, tako da je taj porast zaražavanja kod njih primetan još od Nove godine - a potom dodaje, "da su takvim ponašanjem preneli virus na roditelje i starije, što se često završavalo i smrtnim ishodom", zaključuje Janković.

Relaksacija mera

Podsetimo, na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski objekti unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, oni bi u školske klupe trebalo da se vrate od 19. aprila.

Odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

#Radmilo Janković

#vakcinacija