AKTUELNO

Zarazniji i smrtonosniji soj virusa stigao u Evropu iz Brazila, glase poslednjih dana informacije zapadnih medija.

Na sreću, sa zapada je stigao i glas razuma – iz zapadne Srbije, pravo iz Kraljeva javio se poznati virusolog Milanko Šekler koji stručno objašnjava zbog čega nema razloga za strah i paniku.

Da li je novi, brazilski soj virusa doneo tri puta više umrlih na dnevnom nivou u ovoj južnoameričkoj državi? Šta je sa tim ozloglašenim sojem P.1 koji je, navodno, uvrđen 10. januara u Brazilu i već stvorio 17 mutacija od kojih su tri, ni manje ni više, nego na "bodljikavom" proteinu? Koje su to 92 varijante virusa korone u Brazilu i šta će taj novi soj virusa doneti u Evropu? Sve su to pitanja zbog kojih smo nazvali Šeklera i dobili prilično umirujuće odgovore.

Poznati virusolog iz Kraljeva ističe da još ne postoji nijedan dokaz da je brazilski soj virusa korone mnogo zarazniji i smrtonosniji.

- Niko do sada nije decidno rekao da je taj soj virusa opasniji od drugih niti je to naučno objavljeno. Tek treba da se vidi da li je toliko veliki broj zaraženih i umrlih u Brazilu zbog novog soja virusa ili zbog zdravstvenog sistema koji je preopterećen pa ne može da zbrine sve pacijente. Za sada se još ništa ne zna - naglašava Šekler.

Kako kaže, priče da je brazilski soj virusa stigao u Evropu čuo je još ranije, ali smatra da nema razloga za paniku i strah.

- Ako se sećate bile su najave i za britanski soj virusa da je zarazniji i smrtonosniji pa se ispostavilo da nije baš tako. Po logici stvari, virus koji se lakše prenosi manje je smrtonosan jer u tom razmnožavanju gubi patogenost – podvlači Šekler.