AKTUELNO

Na osnovu cene narkotika može se otkriti puno o kriminalnim organizacijama, tvrdi Trifunović.

Pretnja koju predstavlja organizovani kriminal u Evropi nikada nije bila veća, upozorava Evropol u najnovijem izveštaju, u kojem se navodi da je pandemija koronavirusa dodatno podstakla aktivnosti kriminalnih grupa.

Najveće pretnje građanima Evropske unije (EU) u sklopu organizovanog kriminala su aktivnosti u trgovini drogom, ljudima, migrantima, kao i onlajn prevare. Dodaje se i da čistoća kokaina koji je stigao u Evropu nikada nije bila na višem nivou.

Direktor Insituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost prof. dr Darko Trifunović kaže da je “smešno i tragikomično da u doba najvećih restrikcija putovanja u zadnjih 40 godina droga tako lako pronalazi put”.

Foto: TV Vesti

- Mi od Evropola nismo čuli na bazi kojih parametara je rađen izveštaj. Jedan od ključnih parametara jeste način distribuiranja droge, a svi znamo gde se proizvodi – navodi Trifunović za TV Vesti.

On objašnjava i da se na osnovu cene narkotika može otkriti puno o kriminalnim organizacijama u državi.

Foto: TV Vesti

- Recimo, nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka kod nas, cena narkotika ostala je ista. To znači da šefovi grupe nisu uhapšeni i da su našli druge egzekutore. Dakle, ako cena ostaje ista, to znači da instrument borbe, u ovom slučaju država, i akcija nisu dali željene rezultate. Kada cena narkotika bude skočila znaćemo da su značajni tokovi presečeni i da su značajni ljudi i organizacije ugroženi – navodi Trifunović.

U izveštaju Evropola, dodaje, nije objavljeno ništa novo i ništa što već nije poznato.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite nas i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Darko Trifunović

#TV Vesti