AKTUELNO

Privrednom sudu u PodgoricI stigao je dopis od Uprave prihoda za pokretanje stečaja u Montenegro Erlajnsu (MA) zbog duga za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih u iznosu od 12 miliona evra.

Prema poslednjim podacima sa crne liste poreskih dužnika, koja je objavljena sa presekom stanja na kraj januara ove godine, kompanija državi duguje 11,97 miliona evra za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih.

Ukupni dugovi tog avio-prevoznika iznosili su na kraju prošle godine 110 miliona evra.

Zaposlenima se duguje šest zarada, kao i doprinosi za staž za period od septembra 2017.godine, prenose Vijesti.

Istovremeno, Dnevne novine izveštavaju da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u Montenegro Erlajnsu, Ivan Petrović podneo ostavku na tu funkciju 9. marta u kojoj odbacuje odgovornost i obavezu održavanja aviona bivše nacionalne avio-kompanije, a koje će koristiti novo preduzeće ToMontenegro.

Petrović je dostavio ostavku v.d. direktora i rukovodiocu odgovornom za bezbednost saobraćaja Nikoli Vukeliću.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.

"Reč je o vazduhoplovima koji treba da obavljaju saobraćaj za ToMontenegro. Agencija, tokom inspekcijskog nadzora, ili nije bila obaveštena ili je propustila da konstatuje da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u MA Ivan Petrović podneo ostavku", rekli su za Dnevne novine predstavnici zaposlenih u Montenegro Erlajnsu.

Prema njihovim rečima, radovi oko aviona, bez definisane odgovornosti, izuzetno su opasni.

"Nekoordinisane i neorganizovane akcije, kako bi avioni bili spremni za poletanje u nerealno kratkom roku, izuzetno su riskantne, i bojimo se da oni koji te akcije sprovode možda nisu ni svesni da ulaze u zonu rizika koji može dovesti do fatalnih posledica", naveli su predstavnici zaposlenih u MA.

Dodali su da će se tim povodom obratiti i Evropskoj agenciji za vazduhoplovnu sigurnost.