AKTUELNO

Beogradska Arena beleži mali pad broja kovid pacijenata u odnosu na period od pre nedelju dana, kada se tražilo i mesto više, izjavio je danas medicinski koordinator te kovid bolnice, pukovnik Predrag Bogdanović, koji je upozorio da svi oboleli imaju obostranu upalu pluća.

"Svi pacijenti na prijemu zahtevaju kiseonične terapije. Od 311 pacijenata u Areni, 288 je na kiseoničkoj terapiji, najviše ih prima koncentrovani kiseonik iz centralnog dovoda, a manji preko koncentratora", rekao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, juče su u Arenu primljena 23 pacijenta, a otpušteno ih je isto toliko.

"Tri pacijenta su zbog pogoršanja stanja morala da budu prebačena u druge kovid bolnice, na intenzivnu negu", naveo je Bogdanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pukovnik je rekao da svi pacijenti u Areni imaju obostranu upalu pluća i da poslednjih meseci beleže pacijete sa ozbiljnijom kliničkom slikom.

Pacijenti u bolnici, kako dodaje, provode u proseku dve do tri nedelje, ali je bilo i onih koji su imali dobar odgovor na terapiju i izašli za 10 dana kao i onih koji su ostali duže od mesec dana.

Trenutno u Areni najmladi pacijent ima 21 godinu a najstariji 84.

"Lecili smo ljude stare i 17 i 94 godine, i taj najmladi i najstariji pacijent uspesno su izlečeni", rekao je Bogdanović. U Areni se, navodi on, svi pacijenti leče kao i u svakoj drugoj bolnici po nacionalnom protokolu - verzija 1, a pored medikamenata dobijaju i kiseoničnu terapiju, koja je osnov lečenja.

O njima brinu najbolje ekipe zdravstvenih radnika iz više od 20 ustanova civlinog sektora, kao i lekari sa VMA koji su vode ekipa. Bogdanović je pozvao sve da poštuju mere i da se vakcinišu kako bi kontrolisali epidemiju.