AKTUELNO

Odbornici u Skupštini Novog Sada izglasali su juče dve odluke neophodne za gradnju kovid bolnice na Mišeluku, koja će nakon epidemije koronavirusa postati gradska bolnica.

Nova kovid bolnicu na Mišeluku, kako i ističe gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević biće završena do septembra.

-Bilo je više lokacija koje smo razmatrali, bilo je tu i nekih vojnih objekata, ali su stručni ljudi, ne samo iz Grada, već i ministarstva zdravlja i drugih institucija obišli svaku od njih i Mišeluk je pobedio - rekao je Vučević.

Bolnica na tri minuta od grada

Prema njegovim rečima, teško da se može naći bolje mesto za bolnicu, na tri minuta od grada, sa velikim brojem pristupnih puteva, na mirnom mestu i uzvisini i sigurno je, kako je rekao, da će njena gradnja doprineti i razvoju tog dela grada.

-Iz budžeta grada izdvojićemo 250 miliona dinara za komunalno opremanje, dakle za vodovod, kanalizaciju, pristupne puteve, mobilijar i sve drugo što je potrebno. Ne treba žaliti ni jedan dinar jer je ulaganje u bolnice i u vrtiće, ulaganje u stubove društva - rekao Vučević.

On navodi i to da je namena odabrane lokacije već bila za socijalno-zdravstvene ustanove, a da je kovid bolnica važna za sve građane Vojvodine.

-Bolnica će imati 600 ležajeva, 400 u poluintenzivnoj nezi, a 200 za najteže pacijente, biće opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima. A da li će biti u sistemu Kliničkog centra Vojvodine nije pitanje za gradonačelnika. U svakom slučaju, kada korona virus prođe, Novi Sad će imati bolnicu koja će obezbediti bolje lečenje svih građana - ističe Vučević.

Adaptacija kasarne nije bolje rešenje

Na optužbe opozicije da Grad zbog interesa privatnih građevinara bespotrebno ulaže dva miliona evra i da je adaptacija bivše kasarne u Futoškoj ulici bila bolje rešenje, Vučević odgovara da ne razume kako neko može napadati izgradnju novih bolnica, a da o tome ne zna ništa.

-Teško je odgovarati na takva saopštenja, ali moram reći da će ova bolnica najpre sačuvati živote i zdravlje građana. A onima koji govore da je kasarna bila bolja, a da pri tom nisu ušli tamo, ni videli u kakvom je stanju i koliko bi koštala adaptacija, ne mogu da odgovorim bilo šta, možemo samo da ćutimo i da radimo - zaključio je Vučević.

#Miloš Vučević