AKTUELNO

Grčka planira da od sledeće nedelje ukine karantin za putnike iz Evropske unije i pet drugih zemalja, među kojima je i Srbija, koji su vakcinisani ili imaju negativan rezultat na test na kovid-19, izjavio je danas visoki vladin zvaničnik.

Grčka, koja je izašla iz decenijske finansijske krize prošle godine pre pandemije, navela je da će otvoriti svoj turistički sektor, koji predstavlja ključni pokretač rasta za njenu ekonomiju, od sredine maja.

-Postepeno ćemo ukidati ograničenja početkom sledeće nedelje uoči otvaranja 14. maja - rekao je zvaničnik iz Ministarstva turizma koji je tražio da ne bude imenovan.

Foto: Pexels

Zvaničnik je rekao da će građanima iz Evropske unije i Srbije, SAD, Britanije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata biti dozvoljeno da putuju u Grčku preko aerodroma u Atini, Solunu, Iraklionu, Haniji, Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu i dva granična prelaza.

Putnici iz tih zemalja neće biti u karantinu, ako dokažu da su primili dve doze vakcine protiv kovid-19 vakcina ili pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 časa pre njihovog dolaska, rekao je zvaničnik i dodao da će turisti morati da poštuju domaća ograničenja.

Prošlog meseca Grčka je ukinula jednonedeljni karantin za izraelske putnike koji su vakcinisani i negativni na PCR test. Za putnike iz Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, po dolasku je, takođe, potreban drugi obavezni test.