AKTUELNO

Proizvodnja vakcine "Sputnjik V" počinje u Srbiji na Institutu "Torlak", a tu vest preneli su i svi mediji u Rusiji, kaže ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski.

Lazanski govori kako je ovo zapravo nastavak strateške saradnje između Srbije i Rusije. Podseća i da je Srbija jedina zemlja van prostora regiona koja će proizvoditi vakcinu, a to je, kako dodaje, veliki uspeh naše spoljne politike.

Foto: TV Pink Printscreen

Svi mediji u Moskvi su ovo preneli, to je protumačeno kao nastavak strateške saradnje. Srbija ima ugovor sa Ruskom Federacijom oko strateške saradnje. To je samo nastavak politike koja traje između Putina i Vučića. Ruski mediji nisu preterano izneađeni, a ovo što će se kod nas raditi na Torlaku, ja ne znam da li se bilo gde u Evropi proizvodi vakcina, osim kod nas. Ima naravno onih koji bi hteli da je kupe. To je i veliki uspeh naše spoljne politike - priča Lazanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednica Centra za evroatlantske integracije Jelena Milić istakla je kako joj je jako drago što čuje od zvaničnika iz Rusije da će biti prihvatljiv kompromis koji odgovara i koji je prihvatljiv za Srbiju.

Meni je jako milo što čujem od zvaničnika iz Rusije što će za njih biti prihvatljiv kompromis koji je prihvatljiv za Srbiju. Mi imamo situaciju da se iz Kine vratila delegacija SZO i sada se tu dovodi u pitanje da li su imali pristup svemu. Ja sam bila vrlo revoltirana. Gospodin Bilt je nekoliko puta tokom prošle godine toliko bio ciničan i maltretirao vlasti u Srbiji koje rade non-stop. Taj medijski rat na svim platforamam mora da se vodi, zato što naravno da će politički zapad svoje planiranje daljih odnosa s Kinom iskoristi za to da kažu i: "Možda ste odgovorni za kovid". A za Rusiju je, tek onda, još luđe. Ona u celoj ovoj priči s koronom ni luk jela, ni luk mirisala - govori Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor KBC "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić, govoreći o tome koliko je važna proizvodnja vakcine "Sputnjik V" na Torlaku ističe da je ova ustanova nekada bila najveći izvoznik vakcina. Podseća i da je Torlak sačuvan zahvaljujući sadašnjim predstavnicima vlasti, kao i da je ova ustanova na listi prioriteta.

Foto: TV Pink Printscreen

Sve su to vakcine zemalja koje lete na mesec i imaju satelite. Prema tome, smešna je priča antivakcinalnog lobija. Postoji samo veći procenat efikasnosti koji se testira, a opet mislim da je dobar pokazatelj da u Mišoviću nismo imali nijednog hospitalizovanog ni lekara ni sestru, kada je počela vakcinacija, a u proteklom periodu je značajn broj naših ljudi bio na kovid bolovanju. Da nije strateškom odlukom ove Vlade i predsednika Vučića, sačuvan Torlak, mi ne bi imali gde da pakujemo Sputnjik V. Naravno da Torlak, kao jedna od strateških ustanova i prioriteta ove Vlade, nije mesto gde će se pakovati vakcine, to je mesto gde radi desetine doktora nauka, imunologa... Nemoj da zaboravimo da je Torlak bio jedan od najvećih svetskih izvoznika vakcina. Ovo je samo prvi korak. Ruska vakcina je dvokomponentna vakcina, to su jako moderne vakcine - kaže Đukić.