AKTUELNO

Virusolog kaže da su simptomi koje razvija brazilski soj isti kao kod britanskog, južnoafričkog ili klasičnog soja.

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, na pitanje o brazilskom soju virusa, kaže da je registrovan u nekim evropskim zemljama i da, baš kao i sa britanskim sojem korone, kada se bude zabeležio kod nas, posle nekog vremena novinarima više neće biti interesantan.

- Kada se prvi put pojavio britanski soj, svima je bilo interesantno nekoliko dana. Posle toga, niko o njemu nije progovorio i nije nikoga zanimao. Isti efekat očekujem is a brazilskim sojem – kaže Šekler i dodaje:

Lepi, egzotični nazivi novih sojeva u praktičnom smislu za lekare i pacijente za sada ne znače mnogo u smislu epidemioloških mera, načina lečenja tih ljudi, preventive… Radi se, dakle, o istom virusu, samo u minimalno različitim oblicima.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje kakve simptome razvija ovaj soj, Šekler kaže da su simptomi isti kao kod britanskog, južnoafričkog ili klasičnog soja. Još jednom ponavlja da je reč o istom virusu koji ima na hiljade oblika. Pojedini se malo više razlikuju, ali se i ta razlika jako teško nalazi.

- Bitno bi bilo da se pojavi mutirani oblik koji daje drastično jaču potološku sliku ili se više prenosi. Za britanski se govorilo da izaziva veću smrtnost i težu kliničku sliku, a na kraju su istraživanja pokazala da daje istu kliničku sliku i istu smrtnost kao i klasični soj – kaže Šekler.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Ističe da su promene u virusu kao slovne greške u knjizi od 29.000 slova.

- Zamislite knjigu sa jednom slovnom greškom. Da li bi vam bilo teško da je nađete? Jako teško ćete je naći, a neće promeniti ni smisao knjige – kaže Šekler i ističe da su promene minimalne. Da bi se smisao promenio, mora da se promeni više “slova”, u tačno određenoj rečenici i promene bi morale da budu blizu jedne drugoj.

Za sada, kaže, sve vakcine "pokrivaju" nove sojeve.

- Moguće da je efikasnost manja kod pojedinih sojeva, ali su procenti mali - kaže dr Šekler.

#Milanko Šekler

#Novo jutro