AKTUELNO

Grčka je otvorila granice, a sada se čeka samo da otvori turističku sezonu pa da krene navala srpskih državljana na egejsko, jonsko i mediteransko more. Prve prave turističke ture u Grčkoj očekuju se u drugoj polovini maja pošto trenutno nije ni vreme za letovanje, a ne rade ni kafići ni restorani.

Naravno, uslovi putovanja se razlikuju u odnosu na ona pravila koja su postojala pre pojave Covida 19.

Ulaz drumom samo preko Bugarske

Prvo, srpski državljani u Grčku trenutno mogu ući avionom ili drumom samo preko Bugarske i to preko dva granična prelaza - Promahonas i Nimfea.

Foto: Printscreen YouTube/ Radovan Gardáš

Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza. Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Prijava se preuzima na www.travel.gov.gr – objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova.

PLF formular obavezan

PLF formular je obrazac u kojem putnik treba da popuni osnovne podatke o sebi i članovima porodice, odnosno drugim ljudima sa kojima putuje, o tome gde odseda, da li je u poslednjih 14 dana bio u inostranstvu, i ostavi brojeve telefona.

Pored toga, za ulazak u Grčku neophodan je PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku.

Potvrda o vakcinaciji

Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana – objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako kažu, lica sa regulisanim boravkom u Grčkoj, u obavezi su da provedu u kućnoj izolaciji sedam (svi prelazi osim prelaza Kakavia i Evzoni), odnosno 14 dana (prelazi Kakavia i Evzoni), dok za turiste ta obaveza ne postoji.

Turisti i gosti su u obavezi da se pridržavaju svih preventivnih mera, koje važe i za stanovnike Grčke. Turisti će boraviti u mestu u kome su rezervisali smeštaj, a biće im dozvoljeno kretanje samo od granice, odnosno aerodroma, do hotela ili turističke jedinice uz vaučer koji poseduju – apostrofiraju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Priprema turističke sezone

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić ističe da je Grčka, najpre, otvorila granice za pripremu turističke sezone.

Granice su otvorene pre svega zbog onih koji imaju nekretnine u Grčkoj, a ne za turiste. U Grčkoj su i dalje na snazi jake korona mere, ne rade kafići restorani, prodavnice… Grcima je dozvoljeno da napuste domove na najviše dva-tri sata – naglašava Seničić.

Još su zatvoreni kafići i restorani

Kako kaže, ni stranim državljanima koji uđu u Grčku nije dozvoljeno veliko kretanje.

Recimo, onaj koji dođe u Solun mora tu i da ostane, ne može da putuje po zemlji. Tek krajem nedelje bi trebalo da se popuste mere protiv korone, otvore, bašte, kafići i restorani u Grčkoj – objašnjava Seničić.

Podvlači da je tek za mesec dana realno očekivati veći broj srpskih turista u Grčkoj.

Grčka otvara turističku sezonu 14. maja. Prve prave turističke ture imaćemo u drugoj polovini maja. To će najverovatnije biti nekoliko autobusa uglavnom sa penzionerima koji u tom periodu imaju mogućnost više da putuju nego poslovni ljudi. Nije još ni dovoljno toplo vreme za letovanje u Grčkoj – zaključuje Seničić.

Granični prelazi otvoreni od 7 do 23 sata

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7-19 časova. Izuzetno, za profesionalne vozače u drumskom transportu (jedna osoba po vozilu), prelaz Evzoni je otvoren od 7 do 23 sata.