AKTUELNO

Sa stanovništva zdravstvenog osiguranja tretira se kao bilo koja druga bolest.

Izolacija zbog korone traje dve nedelje, oporavak često i znatno duže. Mnogi se pitaju i kolika je zarada za vreme bolovanja i kako se računa.

Takođe, ima i onih koji mogućnost da ostanu kod kuće zloupotrebljavaju. Ko to proverava?

Na ova pitanja je odgovarala na Vesna Latinović iz RFZO.

Na pitanje ko je nadležan da utvrdi da je osoba zbog zdravstvenih razloga sprečena da ide na posao Vesna Latinović je odgovorila da je to dužnost najpre izabranog lekara:

- On to utvrđuje na osnovu neposrednog pregleda. Samo je pitanje razloga bolovanja. Ako je u pitanju bolest, na primer korona, bolovanje utvrđuje izabrani lekar, ginekolog ili pedijatar u slučaju nege deteta.

Ona je rekla da je u 2020. godini je bilo oko 140.000 lica koja su bila na bolovanju, što je oko 20.000 više nego u 2019. ali da su provere češće.

Broj odlaska na bolovanje je porastao za 20. 000- Ipak, provere bolovanja od strane poslodavaca koji iniciraju taj postupak, su znatno veće, tako da su zloupotrebe svedene na minimum.

Izabrani lekari su ti koji u startu sprečavaju zloupotrebe zbog toga što u izolaciju zbog korone može da ide samo neko ko se smatra kontaktom, odnosno ko je potrebno da bude u izolaciji, a oboleli, kao i za sve druge bolesti, samo oni koji imaju simptome odnosno dijagnostifikovano oboljenje.

Izjednačavanje privatnika i državnih lekaraNa pitanje da li se u obzir uzimaju i izveštaji privatnih lekara, Latinović odgovara potvrdno.

- To već godinama funkcioniše.

Dakle, priznaje se izveštaj specijaliste i iz privatne i iz državne zdravstvene ustanove.

Iznos naknade za bolovanjeMnoge u Srbiji zanima iznos nadoknade koji se dobija za vreme i posle zaražavanja korona virusom. Vesna Latinović razjašnjava ovu dilemu.

- Sa stanovišta zdravstvenog osiguranja, tretira se isto kao i bilo koja druga bolest. Znači, naknada zarade je 65 odsto od osnova. Ali, na osnovu preporuke Vlade Republike Srbije, veliki broj poslodavaca je izmenio svoje opšte akte i na taj način svojim zaposlenima omogućio bolovanje od 100 odsto.

Ona je objasnila kako to funkcioniše:

- To u praksi znači da prvih 30 dana bolovanja, poslodavac plaća 100 odsto. Od 31. dana Fond plaća 65 odsto, a poslodavac dodaje razliku od 35 odsto.