AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas putem video konferencijske veze sa ministarkom unutrašnjih poslova Republike Italije Lućanom Lamorđeze o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, s posebnim akcentom na borbu protiv iregularnih migracija.

Ministar Vulin je naglasio da Republika Srbija odgovorno pristupa problemu iregularnih migracija, uz puno poštovanje ljudskih prava migranata, o čemu svedoči i činjenica da im je Srbija omogućila vakcinaciju protiv Kovida-19, što nisu učinile ni mnogo bogatije zemlje.

Kako je naglasio, u Srbiji je zakon jednak za sve i svi oni koji su na njenoj teritoriji moraju ga doslovno poštovati.

Ukazao je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova maksimalno posvećeni razbijanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, o čemu svedoče i nedavne uspešne akcije policije.

Ministri Srbije i Italije ocenili su da uspešnu saradnju na polju borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i trgovine ljudima treba nastaviti i unaprediti za dobrobit građana i jedne i druge zemlje, u čemu posebno značajnu ulogu ima razmena informacija i operativnih podataka između policija dve zemlje.

Foto: MUP

Ministar Vulin je predložio da se u saradnji sa UNHCR u Srbiji organizuje zajednička konferencija na temu upravljanja migracijama, na kojoj bi osim Srbije i Italije učestvovale i druge zemlje i dodao da bi to bila odlična prilika da se razmene dobra iskustva i prakse u ovoj oblasti.

Ministarka Lamorđeze i ministar Vulin razmotrili su mogućnosti daljeg razvoja saradnje, kroz potpisivanje sporazuma u oblasti borbe protiv narkotika i uzajamnom priznanju vozačkih dozvola, kao i kroz zajedničke obuke policijskih službenika koje će doprineti njihovoj većoj efikasnosti.

Ministar Vulin je preneo ministarki Lamorđeze čvrst stav Srbije da neće dozvoliti da takozvano Kosovo postane članica Interpola i da će učiniti sve da to spreči naglasivši da bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava i suštine postojanja ove međunarodne organizacije.

Ministri Srbije i Italije su izrazili očekivanje da će se uskoro, kada epidemiološka situacija bude dozvolila, sastati u Beogradu ili Rimu.

#Aleksandar Vulin

#ministarka Lamorđeze