AKTUELNO

Završena je sednica Kriznog štaba za borbu sa virusom korona, nakon čega se novinarima obratio član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović koji je istakao da je važno da poštujemo mere.

Tiodorović je dodao i kako je bitno da se što veći broj građana vakciniše.

NIŠTA OD POPUŠTANJA MERA ZA PRAZNIKE!

Poštujmo mere i nakon praznika, važno je da se suprostavimo ovoj bolesti nakon praznika. Preko 90 posto pacijenata u našim kovid bolnicama nije primilo vakcinu. Ovaj podatak sam morao da istaknem u prvi plan - rekao je Tiodorović.
Ovoga trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera. Nismo za to spremni. Svakog dana imamo nove brojke, a želeli bi da to padne. Možemo da govorimo o velikom popuštanju, tek kada brojke padnu - dodao je Tiodorović.

Foto: TV VESTI

Tiodorović je rekao kako još nismo spremni za veliko popuštanje mera, ali da će restorani i ostali ugostiteljski objekti moći da rade od 8. maja uz popunjavanje 50 posto kapaciteta.

Foto: Tanjug

Inače, ima razloga, ako budemo ovako nastavili i ako se bude spuštao taj broj, i ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo ih posle 8. maja postepeno ublažavati. To znači da možda pređemo i na to da restorani, kafići, ugostiteljski objekti, mogu da rade uz poštovanje 50 posto kapaciteta - rekao je Tiodorović.

Kada je reč o festivalu "Egzit", Tiodorović je rekao kako mladima treba dati veliku podršku, kao i da će prestanak pandemije na kraju proglasiti Svetska zdravstvena organizacija.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sve poteze koje su ljudi koji rade s Egzitom, koji rade s mladima, uničili su uz veliku podršku. Svi to moramo da podržimo. Radi se o tome da se mladi vakcinišu i budu što više zaštićeni. Prestanka pandemije nema bez SZO! - istakao je Tiodorović.

Foto: TV VESTI

Tiodorović je govorio i o povratku publike na stadione, a tada je istakao kako je potrebno da sačekamo da prođu praznici.

Moram da kažem, nije bilo reči o tome. U svim krugovima se o tome razmatra i u sportskom delu, medicinskom, pravno... Ali moram da ponovim, sačekajmo da prođu praznici. Treba nam 10 do 14 dana nakon toga da procenimo da li će doći do porasta obolelih. Zašto da ne, u jednom trenutku, ako se steknu uslovi - rekao je Tiodorović.