AKTUELNO

Svi građani Srbije koji su primili vakcinu od sutra će dobiti digitalni sertifikat o vakcinaciji uz pomoć kojeg će moći odmah, ili uskoro, da uđu u Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, na Kipar i u mnoge druge zemlje koje će u narednom periodu otvoriti granice za imunizovane.

Vakcinisani možda neće biti privilegovani pred nastupajuću turističku sezonu, ali će im svakako odlazak u pojedine inostrane zemlje biti olakšan utoliko što će umesto negativnog PCR testa morati da imaju samo sertifikat o vakcinaciji.

Vakcinisani u Srbiji praktično neće moći da zaborave ili izgube taj dokument pošto će, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, od 1. maja dobijati i digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je istakla, neke zemlje su već spremne da prihvate srpske sertifikate pa će zahvaljujući njima građani moći da putuju lakše i bez PCR testova.

A šta će sadržati ti digitalni sertifikati o vakcinaciji? Prema najavama, u tom dokumentu pored imena i prezimena vakcinisanog stajaće datum, mesto vakcinacije i vrsta vakcine.

Kako vreme prolazi sve je jasnije da će sertifikat o vakcinaciji biti ulaznica za mnoge zemlje u Evropi ili svetu.

Koje su sve zemlje za sada otvorile granice ili su najavile da će uskoro početi da primaju vakcinisane putnike iz inostranstva?

Mađarska

Foto: Pixabay.com

Građani Srbije koji su vakcinisani od danas mogu da uđu u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto važi i za vakcinisane građane Mađarske koji dolaze u Srbiju, najavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Taj dogovor u četvrtak su postigli Selaković i njegov mađarski kolega, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Selaković je istakao da sporazum građanima Srbije omogućava da idu u Mađarsku, a građanima Mađarske da dolaze u Srbiju, bez prethodno obavljevnog PCR testiranja ili obaveze karantina.

Takođe, građani Srbije koji su vakcinisani, moći će u Mađarskoj da koriste usluge koje su ograničene vakcinacijom.

Kipar

Foto: Pixabay.com

Kipar će od 10. maja otvoriti granice za sve vakcinisane putnike iz Srbije bez PCR testa i karantina s tim što za sada ova "privilegija" neće važiti za one koji su se vakcinisani kineskim cepivom "Sinofarm".

Prema, najnovijim informacijama na Kipar će od 10. maja bez PCR testa i karantina moći da uđu svi vakcinisani putnici iz zemalja koje pripadaju crvenoj ili narandžastoj grupi. U crvenoj grupi nalaze se, između sotalih, Srbija i Hrvatska.

Vakcine koje se priznaju na Kipru su: Sputnjik V, Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Jansen.

Problem za srpske turiste bi mogla da predstavlja činjenica da je velika većina njih vakcinisana kineskom "Sinofarm" vakcinom koja se na Kipru još ne priznaje.

Grčka

Foto: Pink.rs/Pexels

Od 14. maja, za kada je u Grčkoj najavljen zvanični početak letnje sezone, Vlada Grčke je omogućila srpskim državljanima da u ovu zemlju uđu sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o vakcinaciji najmanje 14 dana pre dana ulaska u Grčku, podsećaju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kada je reč o deci, ona najmlađa do pet godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test, a kako se navodi na sajtu ministarstva, ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice vezane za vrstu testova i starosnu granicu dece.

To se očekuje zato što turistička putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom za koju nije omogućena vakcinacija, te bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavljala dodatno finansijsko opterećenje.Navodi se i da su putnici obavezni da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave i pokažu ga pri ulasku u Grčku, pri čemu porodice popunjavaju jedan formular za celu porodicu.

Iz Ministarstva podsećaju da je grčki ministar turizma Haris Teoharis, prilikom martovske posete Srbiji najavio da se od 14. maja kada u Grčkoj počinje letnja sezona može očekivati otvaranje graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom, priznavanje antigenskih testova za decu stariju od 10 godina, kao i uvođenje takozvanih "fast line" punktova za prelazak granice za vakcinisane građane.

Hrvatska

Foto: Pixabay.com

U Hrvatsku mgu da uđu vakcinisani s obe doze vakcine, uključujući i kinesku i rusku, kao i oni koji su preboleli kovid-19 u poslednjih šest meseci, a priznavaće se i brzi antigenski test priznat u EU.

„Na nivou EU zasad nema zaključka o vakcinama koje nisu registrovane unutar EU. Kad dođe na dnevni red, zauzeće se zajednički stav i onda ćemo se mi prilagoditi toj odluci. Dotad, što se Hrvatske tiče, za nas je bitno da je vakcina, i ruska i kineska, od onih koje se upotrebljavaju“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Slovenija

Foto: Beta AP/Nebojša Tejić/STA

Slovenija je donela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcina kojom je putnik imunizovan. Ko je vakcinisan Moderninom vakcinom, u Sloveniju može da uđe 14 dana nakon vakcinacije.

Onaj ko je primio AstraZenekinu vakcinu može da uđe 21 dan nakon prve doze, a Fajzerovu sedam dana nakon drugog vakcinisanja. Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti vakcinisani.

Onaj ko je preboleo kovid-19 može uz lekarsku potvrdu koja vredi šest meseci da uđe i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su vakcinisani ne treba da imaju negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova bezbednosti, civilne zaštite i zdravstva - objasnio je šef Štaba civilne zaštite Istarske Županije, a prenosi Glas Istre.