AKTUELNO

Srpski patrijarh Porfirije nakon vaskršnjeg ručka sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji, posetio mališane u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova".

- Videli smo da čovek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav - ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svetu, nego to podrazumeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumemo tajnu vaskrsenja Hristovog -rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za lepotu drugoga.

Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa decom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje - rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovde smo se uverili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao, da je dobro vrlina žrtva za bližnjeg nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja, veoma je važno da na ovakvim mestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas - koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zahvalio mu je direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Siniša Dučić.

- U ime osoblja, pacijenata i njihovih roditelja želim da zahvalim srpskom patrijarhu gospodinu Porfiriju što je našao vremena da dođe i obiđe pacijente. Priredio je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su deca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa lepše nam se nije moglo dogoditi - rekao je Dučić.

#Tiršova

#patrijarh Porfirije