AKTUELNO

Maturantima je do početka prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima ostalo nekoliko dana, a fakulteti i visoke škole su za ovogodišnju generaciju pripremili čak 66.000 indeksa.

Vlada Srbije usvojila je kvote za upis na budžetske studije, prema kojima će ove godine na Univerzitetu u Beogradu 9.467 brucoša moći da se školuje o trošku države.

Najveća gužva i ove godine očekuje se na katedrama koje obrazuju stručnjake informacionih tehnologija i na umetničkim i medicinskim fakultetima.

Foto: Tanjug

Prošle godine, bar na Univerzitetu u Beogradu, najveća gužva bila je na grupi za psihologiju Filozofskog fakutleta, gde je na jedno mesto konkurisalo pet kandidata.

Pročitajte još: GRAĐANI, OPREZ! Ne pijte vodu, ne koristite je NI ZA SPREMANJE HRANE, OTROVNA JE

Na smeru za informatiku Matematičkog fakulteta za jedan indeks borilo se 4,6 svršenih maturanata, na Fakultetu organizacionih nauka - četvoro, pišu Novosti.

Foto: Tanjug

Tri puta više zainteresovanih nego što je bilo slobodnih mesta bilo je na smeru za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog i Stomatološkog fakulteta. Slično je bilo i na smeru za menadžment Fakulteta organizacionih nauka. Dva i po puta više zainteresovanih od predviđene upisne kvote bilo je na Medicinskom fakultetu.

Prema podacima Univerziteta u Beogradu, prošle godine više od polovine kandidata prijemni je polagalo na dva fakulteta, a neki i na tri. Ista analiza prošlogodišnjeg upisa UB pokazala je i da je u celini, na grupaciji tehničko-tehnoloških fakulteta, najveće interesovanje bilo za Fakultet organizacionih nauka.

Foto: Pixabay.com

U društveno-humanističkoj grupaciji najviše prijavljenih, u odnosu na broj mesta za upis, bilo je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Na medicinskoj grupaciji, Stomatološki fakultet je bio najinteresantniji kandidatima, a na prirodno-matematičkoj grupaciji bio je to Matematički fakultet.

KOLIKO BODOVA JE BILO POTREBNO

Najviše bodova za budžetske studije prošle godine je bilo potrebno za smer softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je poslednji "iznad crte" imao 98,76 poena.

Pročitajte još: NISTE STIGLI DA ZAMENITE VOZAČKU DOZVOLU? Evo ŠTA VAS očekuje od DANAS!

Na Pravnom fakultetu u Beogradu na budžet se ulazilo s najmanje 72,18, a na Arhitektonskom je bilo potrebno najmanje 68,80 bodova.

Foto: Tanjug

Na softverskom inženjerstvu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu poslednji na budžetu prošle godine je imao 92,14, na smeru za biomedicinsko inženjerstvo 80,60, a za grafičko inženjerstvo 83,84 boda.

KADA POČINJU PRIJAVE ZA ISPITE?

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita na Univerzitetu u Beogradu počinje 21. juna i trajaće do 26. juna.

Prijemni ispiti budući brucoši polagaće od 26. juna do 2. jula, a 10. jula biće objavljena konačna rang-lista.

#Fakultet

#Studenti

#Univerzitet

'