AKTUELNO

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja.

„(Evropska) komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz nebitnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU", piše u saopštenju EK, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, "ovo bi se moglo proširiti i na vakcine koje su završile postupak popisa SZO za hitnu upotrebu".

"Pored toga, Komisija predlaže da se podigne ... prag koji se odnosi na broj novih slučajeva KOVID-19 koji se koriste za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja “, navela je EK.

U evropskom bloku trenutno državljani sedam zemalja mogu da dođu na odmor ili zbog nekih drugih nenužnih razloga, a predlog Evropske komisije je da se ta lista proširi.

U saopštenju se dodaje, da bi se ograničio rizik od "uvoza novih sojeva virusa korona", predlaže se nova "hitna kočnica" koja će omogućiti brzo uvođenje zabrana putovanja za zemlje gde se zdravstvena situacija naglo pogorša.

Članice EU treba sutra da krenu sa razgovorima o ovom predlogu, a da bi stupio na snagu neophodna je njihova saglasnost.

#EU

#Evropska komisija

#Putovanja

#Vakcina