AKTUELNO

Uzimajući u obzir epidemilošku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljna putovanje u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas u Evropskoj komisiji.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije.

U Komisiji napominju da će se "kriterijum vakcinacije", odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv Kovid-19, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao "hitne" odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

"Sputnjik i Sinofaram nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu 'vakcinacionog kriterijuma'", objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, tzv "epidemiloški kriterijum", koji će biti "primaran" kada je u pitanju ukidanje restrikacija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

"Drugi put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba", naveli su u Evropskoj komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je odbrene ulazak u EU, uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, "proširenu" listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

#EU

#Srbija

#Zelena lista

#ulazak